Aleksandar Bogdanović kod dubrovačkog kolege

Bogdanović se danas u Dubrovniku susreo sa svojim dubrovačkim kolegom, kojeg je tom prilikom upoznao sa dva projekta koji se realizuju na Cetinju
99 pregleda 0 komentar(a)
Dubrovnik, susret, gradonačelnik, Cetinje,, Foto: Danijela Lasica
Dubrovnik, susret, gradonačelnik, Cetinje,, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 08.04.2011. 14:46h

Između Hrvatske i Crne Gore postoji kvalitetna saradnja i sadržajni odnosi, čime je stvorena dobra osnova za intenziviranje i unapređenje odnosa između Cetinja i Dubrovnika, ocijenili su gradonačelnici ta dva grada, Aleksandar Bogdanović i Andro Vlahušić.

Bogdanović se danas u Dubrovniku susreo sa svojim dubrovačkim kolegom, kojeg je tom prilikom upoznao sa dva projekta koji se realizuju na Cetinju, a koji pored lokalnog i nacionalnog, imaju i regionalni značaj - projekat žičare od Kotora do Cetinja i „Beautiful Cetinje“.

"Zbog duge tradicije i bogate istorije, Cetinje i Dubrovnik dijele iste vrijednosti, s toga i pozivam gradonačelnika Vlahušića da posjeti crnogorsku prijestonicu, kako bi se dodatno ojačala saradnja i partnerstvo dva grada", kazao je Bogdanović.

Gradonačelnik Vlahušić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom gradonačelnika Bogdanovića Dubrovniku i sa zadovoljstvom prihvatio poziv, te najavio skoru posjetu Cetinju.

"Dubrovnik CARD" može biti realizovan i na Cetinju

Tokom razgovora, gradonačelnik Dubrovnika upoznao je gradonačelnika Bogdanovića sa projektom „Dubrovnik CARD“, koji predstavlja odličnu platformu za kvalitetno upravljanje gradom i njegovim turističkim potencijalima.

Konstatovano je da, s obzirom na komplementarnu ponudu dva grada, taj projekat uskoro može biti implementiran i na Cetinju, čime bi se valorizacija turističkih potencijala crnogorske prijestonice bila znatno poboljšana.

Saradnja turističkih organizacija

Najavljena je i mogućnost uspostavljanja saradnje između Turističke organizacije prijestonice Cetinje i Turističke zajednice grada Dubrovnika, tokom predstojeće posjete Cetinju. Gradonačelnik Cetinja, tokom posjete Dubrovniku predstavio je na Međunarodnoj konferenciji „Upravljanje energijom u kulturnoj baštini“, zajednički program UNDP- a i grada, „Beautiful Cetinje“.

Radi se o projektu čija je glavna ideja da svi objekti koji su dio kulturnog i istorijskog nasljeđa, budu renovirani i adaptirani.

"Zajedno sa UNDP, prijestonica Cetinje inicirala je projekat „Beautiful Cetinje“, kojim je predviđena ekonomska revitalizacija grada kroz poboljšanje energetske efikasnosti putem rekonstrukcije objekata u istorijskom jezgru grada, te pružanje podrške malim i srednjim preduzećima", kazao je Bogdanović.

On je naglasio da će rekonstrukcija fasada i njihovo prilagođavanje ambijentalnim uslovima dodatno afirmisati grad kao kulturni centar Crne Gore, a da će poboljšanjem energetske efikasnosti biti zadovoljene potrebe savremenog načina života.

Srediti grad, zaposliti ljude i ohrabriti privredu

Realizacija projekta "Beautiful Cetinje", predočio je gradonačelnik, podrazumijeva tri cilja. Prvi je vezan za regeneraciju urbanog okruženja i revalorizaciju objekata od istorijskog i kulturnog značaja.

Drugi cilj je povećanje zaposlenosti, posebno kada je riječ o strukturi koja teže dolazi do posla, a treći cilj predstavlja pokušaj da se ohrabre nosioci male privrede, ali i proces samozapošljavanja.

Bogdanović je kazao "da će ovim aktivnostima grad unaprijediti životnu sredinu, te poboljšati perspektive za socijalno najugroženije grupe kroz stručne obuke i koncept stalnog zaposlenja".

Na Konferenciji u Dubrovniku bilo je više od 300 učesnika iz 22 države.

Bonus video: