Baroso: EK je još zabrinuta zbog korupcije u Crnoj Gori

Na pitanje novinara, da li je dobio konkretan dokaz da se krenulo u borbu protiv organizovanog kriminala, Baroso je rekao da je Crna Gora napravila određeni napredak...
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 13:53h

Evropsku komisiju (EK) veoma brinu korupcija i organizovani kriminal u Crnoj Gori i očekuje da vidi konkretne rezultate na terenu, kazao je predsjednik EK Žoze Manuel Baroso.

On je na konferenciji za novinare u Vili "Gorica", nakon sastanka sa premijerom Igorom Lukšićem, rekao da Brisel želi da vidi rezultate u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanju nezavisnosti sudstva. To je, tvrdi on, ključno za poboljšanje okoline za biznis i privlačnje investicija u Crnoj Gori.

Mi treba da vidimo konkretne rezultate na terenu. Nijesu dovoljne samo zakonodavne odluke već je bitno imati konkretne, izvršne odluke

Na pitanje novinara da li je u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima dobio konkretne dokaze da je zaista krenula da se bori sa organizovanim kriminalom, Baroso je rekao da Crna Gora ulaže napore da postavi pravni i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ovo ostaje pitanje ozbiljne zabrinutosti. Mi treba da vidimo konkretne rezultate na terenu. Nijesu dovoljne samo zakonodavne odluke već je bitno imati konkretne, izvršne odluke”, kazao je predsjednik EK.

Ove stvari su, poručio je on, ključni prioriteti i uslov za otvaranje pristupnih pregovora sa EU: “Važno je baviti se ovim pitanjima veoma živo i to raditi vrlo rano u procesu evropskih integracija”.

Napretka ima, ali je ostalo još dosta da se radi

Upitan da li EK prepoznaje konkretne, pozitivne i opipljive rezultate crnogorskih vlasti u ispunjavanju sedan ključnih uslova, Baroso je rekao da ima napretka, ali i još dosta posla da se uradi:

"Vidimo da se preduzimaju uglavnom zakonodavne mjere, ali ono što treba jeste da se one primjenjuju na terenu da biste mogli da imate mjerljive i jasne rezultate”.

Mi ćemo biti strogi i pravični u ocjenjivanju kriterijuma i ispunjavanja obaveza, a u oktobru ćemo podnijeti izvještaj o napretku državama članicama EU

Baroso cijeni posvećenost i efikasnost premijera i vlade ispunjvanju evropskih ciljeva. Crna Gora je, tvrdi on, na pravom putu.

"Mi ćemo biti strogi i pravični u ocjenjivanju kriterijuma i ispunjavanja obaveza, a u oktobru ćemo podnijeti izvještaj o napretku državama članicama EU", rekao je Baroso.

Evropa vjeruje u Crnu Goru

On je crnogorskom narodu poručio da je Evropa potpuno uvjerena da Crna Gora može ispuniti evropske izazove.

Lukšić je kazao da je zadovoljan što je Barosova posjeta na dan kada je 100 dana vlade: “To doživljavam simbolički i suštinski kao nastavak podrške našim naporima da ispunimo sedam uslova EK da bi dobili preporuku i otvorili pregovore naredne godine”.

Premijer je, kako je naveo, Barosa informisao o napretku Crne Gore od posljednjeg sustreta s njim, početkom marta.

“Čini mi se da taj progres, u većoj ili manjoj mjeri, možemo pratititi po svih sedam kriterijuma”, kazao je Lukšić.

Baroso, u čijoj delegaciji je bio i evropski komesar za proširenje Štefan File, sastao se i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i šefom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Potreban efikasniji, a ne veći državni aparat

Tokom gostovanja na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), Baroso i File su razgovarali sa studentima i razjasnili im neke nedoumice u procesu pridruživanja Crne Gore EU.

Jedan od studenata svoje pitanje je vezao za preporuku EK da Crna Gora ojača administrativne kapacitete. Na pitanje da li misli da su kapaciteti već “veliki” i da Crna Gora treba da “smanji broj zaposlenih, a samim tim i javnu potrošnju”, File je kazao da poruka EK nije bila da se poveća broj službenika već njihova efikasnost. Komesar nije želio da kaže kada bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora.

U kontekstu rješavanja krize u Portugalu iz kojeg je Baroso, jednu od studentkinja je zanimalo da li je on zbog toga u bilo kakvom konfliktu interesa jer “bi prema crnogorskim standardima bio”.

Nakon što se nasmijao na to pitanje, predsjednik EK je kazao da je pitanje konflikta interesa veoma važno i da u Komisiji, koja je nadnacionalno tijelo, postoje veoma stroga pravila za to.

“Članovi komisije ne smiju da uzimaju uputstva ni od koga. Veoma sam ponosan na svoju zemlju, ali na čelu komisije ne predstavljam njene interese”, rekao je Baroso. On je naveo i da su mnogi komesari donosili odluke koje su bile potpuno drugačije od stava njihove zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo u okviru službene posjete Crnoj Gori, juče popodne posjetio je Kotor gdje su ga dočekali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Baroso i File u Kotoru

Baroso i članovi delegacije Evropske komisije, kao i komesar za proširenje Evropske unije Štefan File posjetili su kotorsku katedralu Svetog Tripuna o čijem istorijatu im je govorio generalni vikar Kotorske biskupije Anton Belan.

U društvu Barosa bili su u Leopold Maurer i Miroslav Lajčak.

Obilazak Starog grada završen je koktelom u hotelu "Cataro".

Bonus video: