Stanić nazvao SDP "antisrpskom i fašističkom partijom"

Bore se za multinacionalnost i multikofesionalnost, a ne daju da se napravi džamija u Podgorici”, pojasnio je Stanić svoj stav izrečen za skupštiskom govornicom.
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 16:17h

Odbornici DPS-a i SDP-a su napustili sjednicu lokalnog parlamenta nakon što je iza skupštinske govornice odbornik Nove srpske demokratije Novica Stanić izrekao uvrede na račun SDP-a, nazvavši je “antisrpskom i profašističkom partijom”.

Stanić je takvu ocjenu izrekao tokom polemike sa odbornikom SDP-a Branislavom Veljkovićem, koji je prethodno Staniću poručio da je “on za tu partiju pročitana knjiga”.

„Vi ste za nas odavno pročitana knjiga sa tri toma. Prvi tom je kada ste bili dobar ljekar, drugi period devedesetih, a treći tom poslije 2006, kada ste postali tragičar- rekao je Veljković, na šta je Stanić uzvratio da je SDP “antisrpska i profašistička stranka”.

Stanić je u izjavi “Vijestima” kazao da, kada je to izgovorio, nije mislio na Veljkovića i drugog odbornika SDP, već na vrh partije koji je, kako je rekao, pokazao da je antisrpski i profašistički, te da brojne izjave to potvrđuju.

„Znate kada ću povući ovu ocjenu? Kada me tokom posjeta Skupštini stranih diplomata Ranko Krivokapić ne bude predstavljao “ovo je Novica Stanić, šef odborničkog kluba Nove srpske demokratije i dolazi iz grada sa najvišim minaretom na Balkanu”.

Povjerovaću da se stvarno zalažu za multinacionalnu i multionfesionalnu Crnu Goru kada on sebe bude predstavio kao predsjednika Skupštine Crne Gore i da dolazi iz Podgorice, grada sa najvećim minaretom u Crnoj Gori.

Bore se za multinacionalnost i multikofesionalnost, a ne daju da se napravi džamija u Podgorici”, pojasnio je Stanić svoj stav izrečen za skupštiskom govornicom.

Šef odborničkog kluba DPS-a Ljubiša Ćurčić kazao je “Vijestima” da su sjednicu napustili zbog govora mržnje koji je Stanić izrekao na račun SDP-a.

„Nakon što smo napustili salu data je pauza, a na kolegijumu smo tražili da se Stanić izvini kao uslov da se vratimo u skupštinske klupe, ali je on odbio da to uradi“, rekao je Ćurčić.

I predsjednik SDP u Pljevljima i odbornik te partije Munir Redžović kazao je da su očekivali Stanićevo izvinjenje, ali da ga nijesu dobili.

„S obirom da se nije izvinio, ostaje da on i dalje misli o nama tako”, kratko je prokomentarisao Redžović.

Do incidenta je došlo dok se u skupštini vodila rasprava o davanju saglasnosti na izbor Milana Lekića za direktora pljevaljskog Vodovoda.

Poslije kraće pauze u salu su se vratili samo odbornici skupštinske većine, koji su za petnaestak minuta usvojili ostale tačke dnevnog reda.

Prije incidenta, odbornici su raspravljali i usvojili izvještaje o radu lokalnih preduzeća i ustanova za prethodnu godinu

Odbornik DPS-a Vlade Milinković smatra da je, i pored toga što preduzeće obavlja veliki obim posla, situacija u JP “Čistoća” zabrinjavajuća, te da su cijene njihovih usluga visoke.

Njegov partijski kolega pohvalio je “Čistoću” za akciju čišćenja gradskog parka.

Odbornik SNP Radoman Purić rekao je da zabrinjava što naplata preduzeća iznosi svega 52 odsto, a među najveće dužnike označio je Opštinu, koja je osnivač tog preduzeća i još pojedina preduzeća.

„Procenat treba da nas sve zabrine. Druga bitna stvar su male plate od oko 300 eura i treba se iću u pravcu njihovog povećanja u narednom periodu“, rekao je Purić.

On je pozvao Rudnik da pomogne “Čistoći” u održavanju gradske higijene, s obzirom da je nakon otvaranja kopa cementara povećano prljanje grada.

"Vuković pljevaljski harambaša"

Odbornik Novica Stanić nazvao je predsjednika Opštine dr Filipa Vukovića pljevaljskim harambašom, jer već duže ne uplaćuje novac koji tu partiju sljeduje iz budžeta.

On je kazao da na taj način DPS pokušava da uništi jednu partiju koja je dosljedni sjedok njihovih nepočinstava. Stanić kaže da bi trebalo ukinuti rudarski fakultet, “s obzirom da je Pljevljima krenulo naopako od kada su na njenom čelu rudarski inženjeri”, aludirajući na predsjednika Opštine Vukovića.

Do incidenta je došlo dok se u skupštini vodila rasprava o davanju saglasnosti na izbor Milana Lekića za direktora pljevaljskog Vodovoda.

„Bolje bi bilo da Rudnik 700.000 eura koje daje za podgorički sport preusmjeri građanima Greva i Kalušića, koje svojim radom ugrožavaju”, rekao je Stanić, na šta je Roćen uzvtratio da je “tačno da izdvajaju novac za reprezentativni sport, ali da na sopstvenom reklamiranju rade i sve veće kompanije”.

„Evo da shvatim i to, ali šta će vam reklama u “Pobjedi”. Pa ko to još čita! Nemojte parama Rudnika da finansirate bilten DPS-a koji besplatno dijele po Rudniku, Termoelektrani i drugim mjestima”, rekao je Stanić.

Treba pomoći u čišćenju grada

Izvršni direktor Rudnika Vuk Roćen složio se da treba pomoći u čišćenju grada, ali da ne pomaže samo Rudnik već i ostala preduzeća.

On je podsjetio da je “Čistoći” odobrio korišćenje njihovog odlagališta na Jagnjilu za deponovanje smeća bez naknade, što je, kako je rekao, veliko olakšanje s obzirom da druga preduzeća izdvajaju značajne svote novca za te namjene.

Tokom rasprave o izvještaju o radu preduzeća za komunalne usluge čulo se da to preduzeće ne može iz sopstvenih prihoda da pokrije rashode i da bi subvencijama lokalna uprava trebala da pomogne rad kolektiva.

Direktor preduzeća Danko Šaračić rekao je da je u prošloj godini preduzeće poslovalo sa gubitkom od 127.000 eura i da u posljednje dvije i po godine nijesi dobili ni centa od osnivača.

Odbornici su dali saglasnost da se za direktora preduzeća “Čistoća” ponovo izabere Radoman Gogić, Vodovoda Milan Lekić, Grijanja Nebojša Ćosović, Lokalnih puteva Mileko Jović.

Bonus video: