Poslanici hoće TV prenose, iako je pola miliona plaćeno za tehniku

Nije isključeno da je u pitanju namjera da se na taj način pomogne TVCG, koja ni sa skoro 10 miliona iz budžeta ne može biti finansijski stabilna.
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 07:54h

Iako su pola miliona eura platili uvođenje tzv. interne televizije, preko koje sve TV stanice mogu besplatno prenositi sve sjednice parlamenta bez angažovanja svoje tehnike, rukovodstvo Skupštine Crne Gore razmatra da obezbijedi direktne prenose skupštinskih sjednica na nekoj od crnogorskih televizija.

Javni servis trenutno je glavni favorit za taj posao, a ideja o ponovnim TV prenosima potekla je sa Kolegijuma predsjednika Skupštine jer su, kako je rečeno “Vijestima”, predstavnici stranaka nezadovoljni što TV stanice ne koriste mogućnost besplatnih prenosa svih njihovih diskusija u parlamentu.

S druge strane, nije isključeno da je u pitanju i namjera da se na taj način pomogne TVCG, koja ni sa skoro 10 miliona iz budžeta ne može biti finansijski stabilna.

RTCG spremna da spusti cijenu

Prema saznanjima “Vijesti”, generalni sekretar Damir Davidović za sada je o tome razgovarao sa direktorom Televizije Crna Gora (TVCG) Brankom Vojičićem, kako bi se raspitao o eventualnoj cijeni prenosa.

U ugovoru koji su prije tri godine potpisali tadašnji generalni sekretar i direktor TVCG Milan Radović i Radovan Miljanić cijena dnevnog prenosa iz parlamenta bila je oko 4.800 eura

Vojičić nije odgovarao na pozive, ali je, kako tvrde izvori “Vijesti”, Davidoviću najavio spremnost da blago spusti cijenu prenosa, koja je ranije bila 4.800 eura.

Nakon što im TVCG dostavi konačnu ponudu, rukovodstvo parlamenta će odlučiti da li ima dovoljno novca i da li će raspisivati tender na koji bi mogle da se prijave sve TV stanice sa nacionalnom pokrivenošću.

Iz parlamenta je potvrđeno da je priča o direktnim prenosima pokrenuta na zahtjev opozicije na Kolegijumu predsjednika Skupštine. Opozicionari su se požalili da veliki broj građana ne može da prati sjednice preko on lajn prenosa na skupštinskom sajtu, zahtijevajući da se sjednice prenose na nekoj od televizija.

Javni servis ima najveću pokrivenost

U skupštinskoj službi za odnose sa javnošću potvrđeno je da se Davidović obratio rukovodstvu Javnog servisa tražeći finansijsku procjenu emitovanja sjednica Skupštine.

Zahtjevom za prenosima svih sjednica, kako tvrde u parlamentu, povećao bi se nivo informisanosti javnosti i ostvario još veći stepen transparentnosti rada Skupštine u ovoj fazi evropskih integracija. U skupštini tvrde da Javni servis još nije dostavio svoju finansijsku ponudu.

Sistem, vrijedan pola miliona eura, obuhvata pet kamera u sali, kabinu za režiju i skupštinsko osoblje koje će upravljati tehnikom

„Skupština se obratila Javnom servisu imajući u vidu da je riječ o medijskoj kući koja ima najveću nacionalnu pokrivenost, kao i dugogodišnje iskustvo u direktnom prenosu skupštinskih zasjedanja, što znači i najrealniju procjenu, na osnovu koje bi bila donijeta konačna odluka o pokretanju procedure, procjeni potrebnih sredstava i implementaciji kroz tendersku proceduru“, saopšteno je iz Skupštine.

Podsjećajući da Skupština omogućava elektronskim medijima besplatno preuzimanje signala za direktan prenos, u parlamentu navode da bi u tom slučaju bilo plaćano samo emitovanje.

Pri tome bi se, kako tvrde, posao dao jednom emiteru sa nacionalnom pokrivenošću u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

TVCG uzimala 3.000 dnevno samo za reportažna kola

Skupština Crne Gore prošle godine uvela je novi tehnički sistem za snimanje sjednica plenuma, ali i odbora.

Sistem, vrijedan pola miliona eura, obuhvata pet kamera u sali, kabinu za režiju i skupštinsko osoblje koje će upravljati tehnikom.

Crnogorski parlament je tako obezibjedio besplatan televizijski signal koji se iz zgrade Skupštine emituje Radio-difuznom centru, a odatle ga mogu preuzimati sve televizije.

Prema važećem ugovoru između TVCG i parlamenta, Javni servis obavezan je da direktno prenosi tačke koje se usvajaju većinom glasova svih poslanika, premjerski sat i poslanička pitanja. Prema tim pravilima prenose se i sjednice na kojima se usvaja budžet, ustav, kao glasanje o povjerenju vladi i inauguracija vlade.

U ugovoru koji su prije tri godine potpisali tadašnji generalni sekretar i direktor TVCG Milan Radović i Radovan Miljanić cijena dnevnog prenosa iz parlamenta bila je oko 4.800 eura.

Prema tom ugovoru tri hiljade plaćalo se za reportažna kola, a 250 eura koštao je angažman inžinjerske ekipe.

Galerija

Bonus video: