Usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Krug korisnika besplatne pravne pomoći određuje se, po pravilu, prema imovnom stanju podnosioca zahtjeva.
0 komentar(a)
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2011. 17:31h

Crnogorski parlament usvojio je danas Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim je propisano da građani slabijeg imovinskog stanja imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Time će se, kako je ocijenjeno, ispuniti ustavno određenje da pred sudom svi moraju biti jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.

Besplatna pravna pomoć obuhvata pravno savjetovanje, sastavljanje pismena, zastupanje u postupku pred sudom, Državnim tužilaštvom, Ustavnim sudom, kao i u postupku za vansudsko rješavanje sporova.

“Pravo na pristup sudu predstavlja međunarodni pravni standard. Dostupnost sudova i ravnopravnost stranaka predstavlja bitne principe pravičnog suđenja i zaštite građana”, navodi se u Zakonu.

Krug korisnika besplatne pravne pomoći određuje se, po pravilu, prema imovnom stanju podnosioca zahtjeva.

Imovno stanje se utvrđuje na osnovu prihoda i imovine podnosioca zahtjeva i prihoda i imovine članova njegove porodice.

Zakon propisuje da je organ nadležan za odobravanje besplatne pravne osnovni sud, odnosno predsjednik suda ili sudija koga on ovlasti na čijem području podnosilac zahtjeva ima prebivalište ili boravište.

Predviđeno je da besplatnu pravnu pomoć pružaju advokati upisani u registar Advokatske komore, kojima će za taj posao pripadati 50 odsto naknade za rad utvrđene advokatskom tarifom, kao i nužni troškovi.

Besplatna pravna pomoć se, po pravilu, odobrava posebno za svaki predmet u vezi kojeg je podnesen zahtjev.

Nadležni osnovni sud može odobriti besplatnu pravnu pomoć za više predmeta ako su međusobno povezani usljed istog stvarnog stanja ili ako rješavanje spora zavisi od rješavanja više predmeta.

Predlog zakona predviđa početak primjene od 1. januara naredne godine, a do tada bi se radilo na uspostavljanju službi za besplatnu pravnu pomoć u osnovnim sudovima u Crnoj Gori.

Predviđeno je da troškovi implementacije predloženih rješenja u tekućoj godini iznosi 165 hiljada eura, a u narednoj 1,16 miliona eura.

Bonus video: