Nakon radnog ručka, Maurer Tivat proglasio opštinom za primjer

"Opština Tivat je primjer u Crnoj Gori" ocijenio je Maurer i dodao da "ne samo da nema deficit u svom budžetu, već ima višak"
170 pregleda 0 komentar(a)
maurer, kankaraš, Foto: Željko Komnenović
maurer, kankaraš, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 05.04.2011. 15:05h

Ambasador Leopold Maurer i predsjednik opštine Miodrag Kankaraš ocijenili su posjetu šefa delegacije Evropske unije u Crnoj Gori najmanjoj primorskoj opštini veoma uspješnom.

Nakon radnog ručka Maurea sa predstavnicima lokalnog parlamenta, parlamentarnim strankama i nevladinim sektorom u restoranu "Prova", predsjednik tivatske opštine Miodraga Kankaraš je da naglasio da se Maurer složio "da se investicije u Tivtu razvijaju dobrom dinamikom i da je to narodski rečeno pun pogodak ne samo kada je u pitanju grad Tivat već i Crna Gora."

Kankaraš je kao kuriozitet istakao činjenicu da rad lokalnog parlamenta ne zavisi od toga "ko je u poziciji ko je u opoziciji nego gledamo ono što je od životnog interesa za građane Tivta i da je procenat odluka donesenih jednoglasno preko 95 odsto. To je kapital ovog grada, ovih ljudi i nešto na čemu ćemo istrajati", rekao je između ostalog Kankaraš.

"Opština Tivat je primjer u Crnoj Gori" ocijenio je Maurer i dodao da "Tivat ne samo da nema deficit u svom budžetu, već višak. Ovdje ne samo da se odvijaju brojne investicije već ono što želim posebno da istaknem je da je opština Tivat jedina u Crnoj Gori koja ima donesen prostorno urbanistički plan. Posebno me impresioniralo ono što sam čuo od predstavnika opozicionih partije je da lokalna skupština odluke donosi uglavnom jednoglasno."

Crna Gora je u početnoj fazi

Maurer je ocijenio pozitivnim utiske nakon obilaska marine Porto Montenegro i naglasio da su mu u rukovodstvu kompanije Pitera Manka rekli da je interesovanje za kupovinu apartmana u jahting naselju odmah skočilo na stranom tržištu kada je Crna Gora stekla status kandidata za ulazak u EU.

"Veoma bitno je da Crna Gora ispuni onih sedam ključnih prioriteta da bi što prije moglo da se krene sa pregovorima", ocijenio je Murer u Tivtu ocjenjujući da je Crna Gora još uvijek u "početnoj fazi".

"Htio bih da najavim da će već sjutra doći naši eksperti iz Brisela. Oni će razgovarati sa predstavnicima vlade Crne Gore po pitanju akcionog plana za ispunjavanje sedam ključnih prioriteta i na tom sastanku ćemo vidjeti kakva je trenutna situacija."

Posjetio i HGI

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše inicijativu NOVE da se uključi u proces popisivanja stanovništva u Crnoj Gori ocijenivši ga da je na ivici regularnosti, šef delegacije EU u Crnoj Gori u Tivtu je rekao da je tim povodom u Crnoj Gori prošle nedjelje boravio predsjednik EUROSTAT-a.

"On je vrlo detaljno objasnio o čemu se tu radi. On je pozvan od crnogorske vlade da nadgleda rad MONSTAT-a tokom popisa. Susreo se sa predstavnicima Nove srpske demokratije i SNP-a i detaljno im objasnio kakav je naš stav po pitanju popisa. To je da je popis tehničko pitanje i da se tu uglavnom radi o prikupljanju statističkih podataka, a da pitanja koja se tiču identiteta nijesu toliko bitna koliko ona druga pitanja. Što se bilborda tiče tokom radnog ručka sam saznao da postoji i bilbord na kome piše "Da li nam treba bilbord da bi znali ko smo?", poručio je Maurer.

Tokom radne posjete Tivtu šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je obišao i sjedište jedine stranke sa hrvatskim nacionalnim predznakom u Crnoj Gori, HGI.

Bonus video: