URA: Kriminal je državni projekat, DPS samo formalno pokriće

URA podsjeća da “simbioza DPS-a i crnogorskih kriminalaca, koju građani Crne Gore skupo plaćaju, ne može biti zaustavljena sve dok se ne smijeni kriminalna vlast”
52 pregleda 10 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 01.04.2018. 20:09h

Današnja presuda Vrhovnog suda kojom su pravosnažno oslobođeni Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar, kao i ranije presude istog suda kada su pravosnažno oslobođni Rožajac Safet Kalić i pripadnici njegove porodice za pranje novca stečenog narkoticima, najbolje pokazuju koliko privid “nezavisnosti sudstva” i “vladavine prava” vrijeđa zdrav razum, ali i koliki znak jednakosti stoji imeđu vladajuće strukture DPS-a i crnogorskog kriminalnog miljea, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

“Dok zbog neriješenih kriminalnih obračuna svakodnevno pucaju bombe i pale se automobili, stradaju nevine žrtve i stvara se atmosfera opšteg straha i nesigurnosti, premijer se kune u sopstvenu “čast” da je bezbjednosna situacija idealna, dok predsjednički kandidat DPS-a traži glas za sigurnost i stabilnosti takvih nestabilnosti - koje je sam stvorio. Crna Gora je država sa najviše policijskih službenika po glavi stanovnika, a najmanje policijskih akcija koje suštinski utiču na sigurnost građana. Za oči javnosti se privode “sitne ribe”, poznatije po kupovinama glasova za DPS u periodu izbora, dok krupni igrači naočigled svih - slobodno i nekažnjeno šetaju ulicama”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA podsjeća da “simbioza DPS-a i crnogorskih kriminalaca, koju građani Crne Gore skupo plaćaju, ne može biti zaustavljena sve dok se ne smijeni kriminalna vlast”.

“Još jedna pala optužba prema Đukanovićevim kriminalnim partnerima iz kartela dokaz je da su državni, pravosudni i bezbjednosni vrh usko povezani. Tako da rezultate protiv organizovanog kriminala, šverca narkotika i pranja novca nije moguće očekivati sve dok je mafijaški kartel na čelu države”, ističu u pokretu URA.

Kažu da je iluzorno očekivati da nadležni mogu riješiti pitanje organizovanog kriminala, jer bi to značilo da treba da procesuiraju sami sebe.

“Svakodnevne pucnjave, ubistva, bombaški napadi rezultat su nesposobnih institucija i atmosfere koju je utemeljio vođa kartela i njegova stranka. Država zahvaljući tome tapka u atmosferi devedesetih godina i jezivih kriminalnih obračuna, a evropska budućnost postaje sve dalja dok su god na vlasti ljudi koji su došli na valu uličnih demonstracija i nacionalističke retorike devedesetih”, naglašavaju u pokretu URA.

Kažu da će se ovom presudom otvoriti mogućnost da Šarić i Lončar traže odštetu od države, jednako kao i Kalići.

“Tako postoji mogućnost da oni dobiju na milione eura obeštećenja, a sav novac otplatiće građani Crne Gore”, ukazali iz pokreta URA.

Bonus video: