Stranke će morati da kažu koliko novca imaju u banci

Moraju se navoditi i detaljni izvještaji o novcu koji stranke dobijaju iz državnog i opštinskih budžeta, te kolika su im kreditna opterećenja
85 pregleda 0 komentar(a)
DPS, Foto: Vesko Belojević
DPS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.04.2011. 18:26h

Ministarstvo finansija produžilo je do 1. maja rok partijama da dostave izvještaje o imovini, nakon što je uvedena obaveza da se izvještaji objavljuju na novim obrascima.

Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija donijelo Uputstvo o sadržaju, odnosno obrascu godišnjeg izvještaja o imovini partija i prateće obrasce na kojim one treba da dostave izvještaj, iskazan po vrsti, visini i porijeklu. Partije su, do sada, finansijske izvještaje dostavljale na obrascima za nevladine organizacije.

U novom obrascima stranke će, između ostalog, morati da navode koliko novca imaju u banci i na kom računu.

„U skladu sa tim Ministarstvo finansija produžilo je rok za dostavljanje izvještaja o imovini političkih partija za mjesec, odnosno do 1. maja, kako bi ostavili dovoljno vremena da partije pripreme i dostave svoje izvještaje o imovini u skladu sa novim obrascima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U novom obrascima stranke će, između ostalog, morati da navode koliko novca imaju u banci i na kom računu. Moraju se navoditi i detaljni izvještaji o novcu koji stranke dobijaju iz državnog i opštinskih budžeta, te kolika su im kreditna opterećenja.

Novi obrasci nijesu donijeli pomake u izvještavanju o uplatama donatora, pa će se kao i do sada objavljivati samo visina uplate, ali ne i imena finansijera.

U novim formularima stranke treba da navedu nekretnine koje posjeduju, kao i novac koji dobijaju za njihovo izdavanje. Novi obrasci nijesu donijeli pomake u izvještavanju o uplatama donatora, pa će se kao i do sada objavljivati samo visina uplate, ali ne i imena finansijera.

Rok za dostavljanje izvještaja o imovini političkih partija za prošlu godinu istekao je 31. marta. Na sajtu Republičke izborne komisije do sada su objavljeni izvještaji o imovini gotovo svih parlamentarnih partija, kao i Narodne stranke i Demokratske srpske stranke (DSS).

Bonus video: