Amfilohije: Njegoš nam treba za predsjednika

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je državi sada potreban predsjednik koji će nas vratiti izvornoj Crnoj Gori
180 pregleda 159 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2018. 05:51h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je državi sada potreban predsjednik koji će nas vratiti izvornoj Crnoj Gori.

Poglavar Srpske pravoslave crkve u Crnoj Gori u razgovoru za "Vijesti", odbio je da govori ko je od sadašnjih predsjedničkih kandidata najbolji za Crnu Goru, ali je rekao da je Crnoj Gori potreban onaj predsjednik koji se neće odricati Kosova.

"Crnoj Gori je potreban predsjednik sličan Svetom Petru I Petroviću Njegošu, Svetom Petru II Lovćenskom Tajnovicu, ali i neko ko je sličan kralju Nikoli. A kralj Nikola je osloboditelj Kosova, a ovi sadašnji predsjednici se odriču Crne Gore i kralja Nikole. Takav predsjednik on može biti, ali ne pripada Crnoj Gori. Nama treba predsjednik da nas vrati nama samima, da nas vrati izvornoj Crnoj Gori. Takav nam predsjednik treba. Ne znam ko je, hoće li ga biti ovoga puta, ali biće ga. Ako ne sada, biće ga poslije 20, 30, 50 godina", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On nije želio da kaže ime, ali je rekao da se zna ko se odriče Kosova.

"Odriče se žile kucavice Crne Gore. Ja čuvam ključeve manastira Dečana i Pećke patrijaršije, koje je kralj Nikola predao mitropolitu pećkom, onda potonjem mitroplitu crnogorskom, patrijarhu srpskom Gavrilu, poslije oslobođenja Metohije. ‘Uzmi ove ključeve svetinja mojih drevnih predaka i čuvaj te svetinje i obnavljaj da pod njihovim svodovima odjekuje pjesma Bogu i rodu’. To je besjeda kralja Nikole. Možete zamislite one koji zastupaju Crnu Goru i odriču se kralja Nikole, odriču se njegove Crne Gore“, istakao je Amfilohije.

On tvrdi da to nijesu Crnogorci.

“To nikada nijesu radili istinski, pravi Crnogorci. A ovi savremeni, oni mogu da rade kad hoće, ali neće moći dokle hoće. Bez obzira o kome se radi, to je za mene prvo i osnovno mjerilo. Za mene kažu kako sam anticrnogorac. Svi moji preci su ugradili svoje kosti u Crnu Goru. Ja sam za onu pravu, izvornu Crnu Goru. Crnu Goru Petrovića, kakva je bila, tako da ne razumijem one koji stvaraju Crnu Goru, odričući se od Crne Gore Svetog Petra i Crne Gore kralja Nikole“.

Zamoljen da prokomentariše kriminalne obračune na crnogorskim ulicama, Amfilohije je kazao da se "ovaj kriminal zasniva na tom kriminalu".

"To je temelj svakoga kriminala. Šta je drugo nego kriminal da se odričeš svoje zemlje, svoga naroda i kostiju onih koji su ugradili sebe u Crnu Goru. Ja znam grobnicu 700 crnogorskih ratnika u Đakovici koji su tamo poginuli. Sada je pljunuto na njihove kosti. Moram to da kažem, na sramotu Crne Gre Gore i (Duško) Marković i predsjednik (Filip) Vujanović dovode ove koji su sramota časnog albanskog naroda, ove koji sada upravljaju takozvanom državom Kosovo. Oni su sramota za albanski narod, a oni sa njima stvaraju države, nepostojeće u istoriji”, naglasio je Amfilohije.

Na podsjećanje da je za Mila Đukanovića svojevremeno kazao da je to njegov prijatelj i da je mudar, Amfilohije je, takođe, podsjetio da ga je pozvao da se krsti:

"Jer nekršetno može da radi šta hoće, ali kada se krsti onda će da se ponaša kao kršteni“.

Bonus video: