SDP traži od Lukšića da zaustavi Mugošu

SDP je ponovio da je odluka Skupštine glavnog grada suprotna zakonu jer za nju nije pribavljena prethodna saglasnost Vlade.
72 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić i Mugoša, Foto: Boris Pejović
Lukšić i Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2011. 07:02h

Odbornički klub Socijaldemokratske partije u Podgorici obratio se pismom premijeru Igoru Lukšiću sa zahtjevom da Vlada zaustavi realizaciju Odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011.

Tu odluku je početkom marta, na predlog gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, usvojila Skupština glavnog grada glasovima koalicije DPS-BS-LP koju su podržali odbornici Narodne i Demokratske srpske stranke.

U pismu upućenom Lukšiću, SDP je ponovio stav da je Skupština glavnog grada donijela ovu odluku suprotnu Zakonu o državnoj imovini jer za nju nije pribavila prethodnu saglasnost vlade.

Ministarstvo finansija krajem januara upozorilo je, u svom uputstvu, sve gradonačelnike i predsjednike lokalnih parlamenata da, bez prethodne saglasnosti vlade, ne smiju prodavati, mijenjati ili poklanjati državnu imovinu.

Uprkos tome, Mugoša je prvo predložio stavljanje Predloga odluke o raspolaganju građevinskom zemljištem u 2011. na dnevni red sjednice lokalnog parlamenta navodeći da to čini shodno odredbama Zakonu o lokalnoj samoupravi, ali je predsjednik SO Raško Konjević odbio da je uvrsti u dnevni red, pozivajući se na uputstvo Ministarstva finansija i svoje tumačenje zakona, različito od gradonačelnikovog.

Mugoša je početkom marta sam zakazao sjednicu i spornu odluku progurao uz pomoć odbornika NS i DSS.

U prvoj reakciji, Ministarstvo finasija i premijer Lukšić bili su na istoj strani kao i SDP, poručivši Mugoši da će biti nevažeća svaka odluka lokalnih samouprava koja se o prodaji državne imovine donese bez prethodne saglasnosti vlade, ali su kasnije ublažili taj stav navodeći da se u javnosti diglo previše prašine oko “tehničkog pitanja”, aludirajući da će Mugoši saglasnost trebati prije nego raspiše tender za prodaju svake pojedinačne parcele.

Odbornik SDP-a Đorđe Suhih rekao je “Vijestima” da očekuje da će premijer Lukšić, odnosno Vlada obustaviti realizaciju ove odluke koja je donijeta suprotno zakonu.

“Sve opštine su prije donošenja odluka o raspolanju građevinskih zemljišem tražile prethodnu saglasnost vlade, pa i zbog toga ne vidim zašto to ne bi bilo urađeno i u Podgorici”, rekao je Suhih.

Bonus video: