Vujanović očekuje skoru realizaciju zajedničke jedinice u misiji ISAF

Vujanović je upoznao avganistanskog predsjednika s političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i doprinosom koji crnogorska vojska daje ISAF misiji
0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.04.2011. 13:04h

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović očekuje da će inicijativa zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) o formiranju zajedničke jedinice instruktora u misiji ISAF u Avganistanu uskoro biti realizovana.

Vujanović boravi u Avganistanu gdje je razgovarao sa predsjednikom te države Hamidom Karzaiem, komandantom misije ISAF-a u Kabulu generalom David Petreusom i zamjenikom visokog civilnog predstavnika NATO Markom Džejkobson.

A-5 okuplja Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Albaniju i oružane snage Sjedinjenih Američkih Država, a inicijativa je da vojna jedinica država regiona, kao zajednički instruktorski tim, učestvuje u obuci pripadnika avganistanskih oružanih snaga.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da Vujanović juče u komandi ISAF-a u Kabulu razgovarao sa Petreus, koji je upoznao sagovornike sa trenutnom bezbjednosnom situacijom i planovima tranzicije.

"NATO cijeni doprinos Crne Gore ISAF misiji“, istakao je Petreus i dodao da je doprinos malih država veoma značajan. On je čestitao Crnoj Gori na napretku koji je postigla u procesu evroatlantskih integracija.

Vujanović se nada da će inicijativa zemalja članica A5 o formiranju zajedničke jedinice instruktora uskoro biti realizovana.

Petreus je ocijenio da je ta ideja veoma korisna i dodao da se nada da će uskoro zaživjeti, posebno imajući u vidu da predstoji veoma značajan period za Avganistan u procesu tranzicije.

Postignut velik ekonomski napredak, treba riješiti problem bezbjednosti

Karzai je, kako navode iz Ministarstva odbrane, uz visoke državne počasti primio Vujanovića, povodom njegove prve posjete Avganistanu.

Karzai je upoznao Vujanovića, ministra odbrane Bora Vučinića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžića, sa situacijom u Avganistanu.

Prema njegovim riječima, postignut je veliki ekonomski napredak, ali je ključno riješiti problem bezbjednosti.

"Osnova mira u Avganistanu je jačanje dobrih odnosa sa susjedima, Pakistanom i Iranom. Avganistanska snaga je u snazi naroda“, ocijenio je Karzai. On je objasnio da će plan tranzicije početi 1. jula ove godine i izrazio nadu da će ona do 2014. biti okončana.

Moguća saradnja u oblasti obrazovanja i kulture

Vujanović je upoznao avganistanskog predsjednika s političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i doprinosom koji crnogorska vojska daje ISAF misiji. On je ukazao na mogućnost razvijanja saradnje u obrazovanju i kulturi.

Džejkobson je kazao da je 2009. i prošle godine uspostavljena formula za vojni dio angažovanja međunarodnih snaga u Avganistanu, dok ove i 2012. predstavljaju izazov u političkom smislu angažovanja međunarodnih snaga.

"Najveći izazov je uspostavljanje bezbjednosti na teritoriji Avganistana kao i uspostavljanje vladavine prava. S procesom tranzicije, ISAF se mora i transformisati“, rekao je Džejkobson.

Prema njegovim riječima, prvi dio transformacije mora biti način rada i komunikacije sa Vladom Avganistana.

"Drugi dio je transformacija provincijskih rekonstruktivnih timova, koji se iz vojnih namjena i angažovanja u budućnosti moraju više bavitu podrškom i izgradnjom civilnih kapaciteta Avganistana“, kazao je Džejkobson.

Sedvila će zamijeniti Gas

On je najavio smjenu visokog civilnog predstavnika NATO-a – Marka Sedvila koga će zamijeniti ambasador Sajmon Gas.

Vujanović je odlikovao je medaljom za zasluge oficira za vezu i trenutne operacije u Mazar –e Sharifu, kapetana Ivicu Simonovića.

Predvođen komandantom Zoranom Vukadinovićem, treći crnogorski kontingent u misiji ISAF čine - pješadijski vod sa 28 pripadnika, medicinski tim sa tri člana, kao i dva štabna oficira u Pol-e Khomri i četiri štabna oficira u Masar-e Sharif.

Učešće u misiji neprocjenjiva "škola"

Učešće u misiji je, prema njihovim riječima, neprocjenjivo iskustvo i odlična “škola” u smislu sticanja znanja prilikom rada u međunarodnom okruženju - dostizanje NATO standarda u radu, planiranju, odlučivanju, obuci.

Bonus video: