PzP traži državljanstvo za sve koji su glasali na referendumu

"U Crnoj Gori živi oko 16 hiljada raseljenih osoba, od kojih većina ima stalno prebivalište u Crnoj Gori, ali ne i državljanstvo, a većina godinama glasa na izborima"
0 komentar(a)
Medojević Radulović, Foto: Boris Pejović
Medojević Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2011. 14:23h

Pokret za promjene (PzP) podnijeće inicijativu za izmjenu Zakona o državljanstvu, kojom će tražiti da svi koji su glasali na referendumu po automatizmu steknu crnogorsko državljanstvo, bez obzira na to da li su glasali za ili protiv obnove državnosti.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović kazao je da u Crnoj Gori živi oko 16 hiljada raseljenih osoba, od kojih većina ima stalno prebivalište u Crnoj Gori, ali ne i crnogorsko državljanstvo podsjećajući da je većina godinama glasa na izborima.

„Značajan dio te populacije glasao je i na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore, ali i pored toga ne uspijevaju od ove administracije da dobiju crnogorsko državljanstvo“, rekao je Pavlović.

On smatra da oni koji su odlučivali o crnogorskoj suverenosti, po automatizmu imaju pravo na crnogorsko državljanstvo. Pavlović je kazao da PzP predlaže izmjene zakona kako tu populaciju poštedjeli diskriminacije kojoj su u dugom periodu izloženi.

Time će se, smatra on, u dobroj mjeri ispuniti sedmi zahtjev Evropske komisije za početak pristupnih pregovora. On je istakao da će, zavisno od reakcije skupštinske većine, u PzP-u biti spremni za pokretanje potpisivanja peticije izbjeglih i raseljenih u Crnoj Gori koju bi dostavili nadležnim evropskim institucijama.

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović najavio je da bi Zakon o izboru odbornika i poslanika uskoro mogao ugledati svjetlo dana, i da je rad Kolegijuma predsjednika Skupštine na tom dokumentu pri kraju. On je rekao da PzP neće priustajati na “trule kompromise”, ističući da zakon treba donijeti širokim konsenzusom.

Radulović je kazao da na Kolegijumu nijesu razmatrane pravno-tehničke norme koje su u vezi sa četiri neusaglašene tačke zakona, i od kojih direktno zavisi njegova implementacija.

Radulovć tvrdi da je po pitanju autentične zastupljenosti postojao široki konsenzus na Kolegijumu, ali da su se u posljednje vrijeme javile određene inicijative koje mnoge stvari mogu biti protivustavne, izazvati novi izborni inžinjering i nacionalističku retoriku.

„I čak dovesti do apsurda da su Crnogorci u Crnoj Gori manjina, i da kroz taj institut crpe svoja prava“, dodao je on.

On smatra da će odgovornost za to da li će izborni zakon biti donijet širokim konsenzusom i promovisati građanski koncept ili će se pretvoriti u “anticrnogorski surogat” zavisiti isključivo od predsjednika DPS-a i SDP-a Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Poziv Lukšiću da smijeni Veljovića

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević pozvao je premijera Igora Lukšića da smijeni direktora Uprave policije Veselina Veljovića. On smjatra da premijer mora početi sa konkretnim akcijama koje bi dovele do toga da Crna Gora promijeni izrazito negativan imidž u Evropskoj uniji (EU).

Početak te borbe, smatra on, mora krenuti od kadrovskih promjena na čelu najvažnijih institucija koje se bore protiv organizovanog kriminala.

„Veljović je i u aktivnostima opozicije, NVO i medija, prepoznat kao čovjek koji ne može da obezbijedi neophodni nivo objektivnosti i kompetentnosti da sprovodi akcije koje će dovesti do vidljivih rezultata protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Medojević.

On smatra da treba pokrenuti pitanje odgovornosti vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, ističući da se iz te institucije ne pokreće ozbiljna i sveobuhvatna istraga koja bi dovela do procesuiranja slučajeva korupcije na najvišim vrhovima vlasti.

„Ovo je ključni tekst za Lukšića, da pokaže da li je premijer Crne Gore ili bivšeg premijera“, kazao je Medojević.

Bonus video: