Danas počinje popis, od vrata do vrata kreće 3.700 popisivača

Rezultate, koji se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova, Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT) će objaviti 30 dana nakon popisa
173 pregleda 0 komentar(a)
popisni list, Foto: Savo Prelević
popisni list, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2011. 06:38h

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeće danas i trajaće do 15. aprila, dok se prvi zvanični i sveobuhvatni rezultati mogu očekivati početkom sljedeće godine.

Rezultate, koji se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova, Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT) će objaviti 30 dana nakon popisa.

Građani od danas mogu očekivati dolazak nekog od popisivača, koji se prije ulaska u kuću mora predstaviti, pokazati ovlašćenje MONSTAT-a i neki od ličnih dokumenata. Osim dokumenata, jedan od znakova prepoznavanja biće i torba sa oznakom “popis”, koju će nositi svi popisivači.

Ukoliko tokom prve posjete popisivač ne nađe nikoga u stanu, obavezan je da to domaćinstvo obiđe još dva puta i svaki put izabere različito vrijeme. Ako je odsutno cijelo domaćinstvo, popisivač ostavlja obavještenje kada će ponovo doći i broj telefona na koji mu se članovi domaćinstva mogu javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja.

U slučaju da članovi domaćinstva ne odgovore ni na taj zahtjev, popisivač ostavlja obavještenje da neko iz domaćinstva dođe u popisnu komisiju, gdje će dati podatke.

Ukoliko ih popisivač do 10. aprila ne posjeti, građani su obavezni da se jave u opštinsku popisnu komisiju i daju svoje podatke. Popisivač se može i kod komšija raspitivati da li u stanu ili kući živi neko. Ako je kuća prazna, on će je tako evidentirati u popisnom listiću.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: