Vujanović kod vojnika u Avganistanu, situacija generalno stabilna

Vujanović je uručio donaciju - stotinu kompleta školskog pribora školi „Gawar chad Beigum“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 17:49h

Bezbjednosna situacija u Regionalnoj komandi Sjever, u Avganistanu, gdje su u okviru ISAF misije i crnogorski vojnici, generalno je stabilna, saopštio je danas komandant Markus Kneip delegaciji Crne Gore u Mazar e Sharifu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ministar odbrane Boro Vučinić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić posjetili su danas Treći kontingent crnogorske vojske u misiji ISAF u Avganistanu.

Kneip je ocijenio veoma značajnim doprinos crnogorske jedinice, posebno sa zadatkom obezbjedjenja baze Panonia u Pol e Komri, pokrajini koja je od krucijalnog značaja za razvoj prilika u sjevernom dijelu Avganistana.

„Bezbjednosna situacija u Regionalnoj komandi Sjever generalno je stabilna. U pojedinim dijelovima, posebno u provinciji Baglan i Kunduz, u posljednje vrijeme, izvedeno je nekoliko operacija u cilju održavanja te stabilnosti“, rekao je Kneip, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Nakon obilaska baze i razgovora sa crnogorskim štabnim oficirima, delegacija Crne Gore posjetila je bazu Pannonia u Pol-e-Komri, gdje je smještena većina crnogorskih vojnika, njih 33.

Nakon svečanog dočeka u Trećem crnogorskom kontingentu, na čelu sa komandantom Zoranom Vukadinovićem, delegaciju je primio komandant Provincijskog rekonstruktivnog tima Balaš Šlosjar.

Vujanović je uručio donaciju - stotinu kompleta školskog pribora školi „Gawar chad Beigum“.

Predstavnici škole kazali su da posebno cijene to što Crna Gora, kao mala država, ulaže maksimalne napore da pomogne avganistanskom narodu.

„Narod naše provincije prepoznaje sve veći broj aktivnosti zemalja na opismenjavanju stanovništva i uspostavljanju školskog sistema“, kazali su predstavnici škole, koja ima 1840 đaka, od kojih je samo 60 muškaraca.

Vujanović, Vučinić i Samardžić obišli su osmatrački toranj, jedno od radnih mjesta crnogorskih vojnika, kao i kapacitete za medicinsko zbrinjavanje, tehničko opsluživanje, sport i rekreaciju.

Crnogorsku delegaciju sjutra će primiti predsjednik Avganistana Hamid Karzai i komandant ISAF misije David Petreus.

Karzai je 22. marta objavio sedam provincija i gradova u kojima će započeti prva tranša procesa tranzicije 1. jula.

Tu spada i Mazar e Sharif, glavni grad sjevernog regiona Avganistana, a svakih pola godine imenovaće se jedan broj gradova i provincija u kojima će takođe započeti proces tranzicije.

„Očekuje se da će se proces tranzicije biti završen do kraja 2014.“, ocijenio je Kneip.

Bonus video: