MPC: Pravoslavci da se na Popisu izjasne kao pravoslavci

"Nikad ne izgubiti iz vida da \'strah životu kalja obraz često\' i uz to da nas je sloboda rodila – da živimo u slobodi, čuvajući obraz i dušu, svoju i svoga potomstva".
251 pregleda 0 komentar(a)
cetinjski manastir, Foto: Boris Pejović
cetinjski manastir, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2011. 15:03h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je građane, posebno pravoslavne vjernike, da se bez straha, predrasuda i ideološke opterećenosti na predstojećem popisu izjasne o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti.

MCP poziva građane da se "bez bilo kakve ideološke opterećenosti, naslijeđene ili stečene nasiljem nedavnog totalitarnog sistema, i sadašnjim političko-ideološkim manipulisanjem, po savjesti i odgovornosti pred Bogom, ljudima i svojim potomstvom izjasne o svojoj vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti".

U saopštenju MCP-a posebno se sugeriše pravoslavnim vjernicima da u rubrici vjeroispovijest pišu – pravoslavna.

"Bilo da se pišu neodređeno kao 'vjernik', kako nažalost sugerišu pojedini instruktori Monstata, ili sa nekim nacionalnim ili bilo kakvim drugim dodatkom, kako sugerišu neki političari, biće svsrtani u 'druge religiozne grupe' i time lišeni iskazivanja svog stvarnog vjerskog identiteta", smatraju u Mitropoliji.

Oni navode da, prema uputstvima Ujedinjenih nacija i Evropske zajednice postoje i priznaju se samo pravoslavna, katolička, protestantska, islamska i druge vjeroispovijesti, pa se tako treba i pisati i izjašnjavati, bez obzira na nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

"Pri svemu tome, nikad ne izgubiti iz vida da 'strah životu kalja obraz često' i uz to da nas je sloboda rodila – da živimo u slobodi, čuvajući obraz i dušu, svoju i svoga potomstva", navode u Mitropoliji.

Bonus video: