Iz ugla RTCG: Makedonski partizani kao dio crnogorskog identiteta

Urednica serijala “Pretres”, Marina Vuković rekla je «Vijestima» da autori špice nijesu ulazili u provjere porijekla fotografije.
533 pregleda 0 komentar(a)
bitola, Foto: Wikipedia.org
bitola, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 30.03.2011. 15:15h

Na najavnoj špici serijala “Prestres” na RTCG, koji se bavi pitanjima crnogorskog identiteta, našao se Širok sokak, glavna ulica u Bitolju, sa paradom makedonskih partizana koji su oslobodili taj grad!

Autor fotografije je nepoznat a, prema vikipediji, original se čuva u makedonskom Arhivu narodno-oslobodilačke borbe.

Marica Jovanovska iz Muzeja Makedonije rekla je «Vijestima» da crno-bijela fotografija prikazuje vojnike Prve egejske udarne brigade, osnovane u novembru 1944. godine.

Kada se u pretraživač "gugl" ukuca riječ «partizani» prva ponuđena fotografija je upravo bitolskih oslobodilaca.

U Vebsterovom onlajn rječniku ispod iste fotografije piše da je nakon trijumfalnog oslobođenja, u Bitolju 1945. godine otvorena prva gimnazija (Josip Broz Tito) u kojoj se predavao makedonski jezik.

Dokažite da nijesu iz Crne Gore!

Urednica serijala “Pretres”, Marina Vuković rekla je «Vijestima» da je ekipa koja je radila špicu bila vođena idejom da partizanski pokret predstavi kao dio crnogorskog identiteta i priznala da autori nijesu ulazili u provjere porijekla fotografije.

«Partizani iz Crne Gore su ratovali u NOB-u širom bivše države, od Triglava do Đevđelije”, rekla je Vuković.

Ona je kazala da bi reporter "Vijesti" trebalo da dokaže da na spornoj fotografiji nema partizana iz Crne Gore.

Slika makedonskih partizana nije jedina koja se pojavljuje u špici emisije «Pretres». Tu je i stara fotografija socijalističkog Titograda, a serija crno-bijelih fotosa iz crnogorske istorije, završava se jedinom u boji – slikom predreferendumskog mitinga suverenista.

Od 14. marta, petnaestak dana uoči Popisa stanovništva u Crnoj Gori, na Javnom servisu je počelo emitovanje emisije "Crnogorski naš jezik“, kao i 10 emisija serijala "Pretres".

Srpke partije u Crnoj Gori su takav uređivački potez i tajming emitovanja ocijenili kao predpopisnu kampanju, što su iz RTCG negirali.

Bonus video: