Njemci Igoru Lukšiću otvorili vrata

\\"Radujem se posjeti, drago mi je što je do nje konačno došlo i nadam se da će biti uspješna\\", rekao je \\"Vijestima\\" njemački ambasador Peter Plate
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 06:48h

Kada Igor Lukšić bude sa Angelom Merkel prolazio crvenim tepihom ispred postrojene garde njemačke vojske sjutra u Berlinu, mnogi će se zapitati zašto premijer države koja je obnovila nezavisnost prije pet godina tek sada dolazi u posjetu koleginici iz najmoćnije države Evropske unije, kojoj Crna Gora želi da se pridruži.

Odnosi Podgorice i Berlina bili su prilično hladni od 2006, ako je suditi po broju i nivou međusobnih susreta predstavnika dviju vlada. Ti sastanci su se uglavnom dešavali u Podgorici ili na marginama svjetskih konferencija, uprkos činjenici da je Njemačka od 2000. godine dala Crnoj Gori pomoć vrijednu oko 280 miliona eura.

"Radujem se posjeti, drago mi je što je do nje konačno došlo i nadam se da će biti uspješna", rekao je "Vijestima" njemački ambasador Peter Plate.

Njemačka želi da pomogne Crnoj Gori da ispuni sedam uslova Evropske komisije, da pomogne ekonomiju, da pomogne uspostavljanje poslovnih kontakata, i tome će doprinijeti Lukšićeva trodnevna posjeta Berlinu koja počinje danas.

Iz Lukšićevog kabineta je saopšteno da je riječ o “prvoj zvaničnoj posjeti toj državi u istoriji crnogorsko-njemačkih odnosa”.

"Posjeta Njemačkoj prilika je da se osnaže bilateralni odnosi dviju država i da se ukaže na dostignuća Crne Gore na putu integracija u evropske i evroatlantske strukture, kao najvažnijim strateškim prioritetima vlade", navodi se u saopštenju iz Lukšićevog kabineta.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: