Popisivačima iz DPS-a najviše kuća u Danilovgradu

Ne vidim nijedan razlog zasto bi neko na konkursu za popisivače odbijao nezaposlene i studente, a primao ljude koji rade, sem ako se ne radi o njihovim glasačima, kaže odbornik PzP-a.
131 pregleda 0 komentar(a)
Popisivači, Foto: Boris Pejović
Popisivači, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.03.2011. 07:01h

Uprkos izmjenama koje je u danilovgradskoj opštini pretrpio spisak instruktora za predstojeći popis, bura oko popisivača se ne stišava.

Vidoje Pavićević, potpredsjednik Opštine iz redova SDP-a zbog "nedostatka slobodnog vremena", odustao je od instruktaže, ali su partijski aktivisti DPS-a, SDP-a, SNP-a i Nove, kao i zaposleni u lokalnoj upravi ostali na spisku. Između ostalih, instruktor je i odbornica DPS-a Olivera Pavićević.

"Vijesti" su ranije pisale o dogovoru ove četri partije da srazmjerno podršci koju su dobile na posljednjim izborima, podijele i popisivače, ali se i pored toga među njima pojavilo nezadovoljstvo.

Prema nezvaničnim informacijama, popisivačima koji su iz DPS-a daje se u nadležnost veći broj domaćinstava da popisuju, a drugima koji ne pripadaju DPS-u ili su iz opozicionih partija, samo po nekoliko domaćinstava.

Iz popisne komisije, na čijem čelu je predsjednik opštine Branislav Đuranović, koji je bio službeno odsutan, saopštili su “Vijestima” da su navodi o raspodjeli terena popisivačima na osnovu političke pripadnosti "apsolutno neistiniti".

U odgovoru koji su potpisali članovi popisne komisije, Jelisavka Burić, Ilija Stanišić, Aleksandar Pavićević, Spasoje Kovačević i Velimir Đoković piše da je popisna komisija jednoglasno donosila odluke o izboru kandidata za popisivače i instruktore te da su se u svemu vodili metodologijom i instrukcijama Monstata.

Uz napomenu da je Popisna komisija jednoglasno donosila odluke i kada je u pitanju raspored popisivača po popisnim krugovima, oni su objasnili zbog čega nisu svi popisivači dobili jednak broj procijenjenih domaćinstava.

"Od 137 popisnih krugova u opštini Danilovgrad, koje je odredio Monstat, 27 popisnih krugova je ispod 10 procijenjenih domaćinstava, tako da svi popisivači nijesu mogli dobiti jednak broj procjenjenih domaćinstava", piše u odgovoru.

I dok za popisnu komisiju politička aktivnost kandidata nije bila presudna za podjelu terena, Drago Šćepanović, odbornik PZP-a u lokalnoj skupštini na sam izbor popisivača gleda drugačije.

"Ne vidim nijedan razlog zasto bi neko na konkursu za popisivače odbijao nezaposlene i studente, a primao ljude koji rade, sem ako se ne radi o ''odabranim'', odnosno o njihovim glasačima.

To su teško dokazive stvari, ali treba provjeriti koliko među odabranima ima apstinenata na posljednjim izborima. To je dokaz da su ljudi birani po partijskom ključu.

Ovo samo pokazuje da ova vlast ne misli o građanima, već isključivo o svojim glasačima", rekao je on.

U Tivtu popisuje i odbornik Nove

Da je partijsko–politički ključ, na osnovu dogovora DPS, SDP, SNP i Nove srpske demokratije, za izbor popisivača bio presudan i u Tivtu, svjedoče informacije do kojih su došle „Vijesti“.

Na spisku popisivača nalaze se penzioneri, odbornik Nove srpske demokratije Miljan Marković, članovi užih familija istaknutih stranačkih aktivista vladajućih partija, pa i osobe u stalnom radnom odnosu.

Osim toga, na spisku 72 popisivača i 4 rezerve koji je opštinska popisna komisija objavila 14. marta nalazila se jedna učenica tivatske srednje škole, iako je jedan od uslova za popisivača najmanje završena srednja škola, zbog čega se i donosi diploma na uvid.

Popisna komisija je ispravila ovu nepravilnost. „Znam o čemu govorite. To je ispravljeno. Možete doći i lično se u to uvjeriti“, rekla je Jovanka Laličić iz kabineta predsjednika opštine Miodraga Kankaraša, koji je i predsjednik popisne komisije, prije nego što joj je postavljeno ijedno konkretno pitanje.

Da li su MONSTAT-u prijavljene eventualne nepravilnosti na spisku popisivača bilo je pitanje koje su „Vijesti“ postavile i Bojani Radević, koordinatoru logistike MONSTAT-a za jug.

Ona nas je uputila na PR agenciju „Prisma“. Tivat ne oskudijeva u kadrovima koji bi mogli biti popisivači o čemu svjedoči i podatak da je oko 700 nezaposlenih osoba na evidenciji Biroa rada.

Bonus video: