Besplatna pravna pomoć od januara 2012. godine

Za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice ili nekog drugog prava socijalne zaštite, dijete bez roditeljskog staranja, osoba sa posebnim potrebama...
0 komentar(a)
odbor, Foto: Luka Zeković
odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2011. 07:43h

Usvajanjem nekoliko amadmana skupštinski Odbor za politički sistem i pravosuđe i predstavnici Ministarstva pravde poboljšali su Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Zakonom, o kojem je Skupština prošle sedmice raspravljala, predviđeno je da pravo na besplatnu pravnu pomoć ima korisnik materijalnog obezbjeđenja porodice ili nekog drugog prava socijalne zaštite, dijete bez roditeljskog staranja, osoba sa posebnim potrebama, žrtva krivičnog djela nasilja u porodici i osoba slabog imovinskog stanja.

Ministar pravde Duško Marković, ranije je saopštio, da pored crnogorskih državljana, pravo na besplatnu pravnu pomoć imaće osoba bez državljanstva koja zakonito boravi u Crnoj Gori, osoba koje traži azil, stranac sa stalnim nastanjenjem i odobrenim privremenim boravkom i druge osobe koje borave u Crnoj Gori u skladu sa potvrđenim međunarodnim sporazumima.

Odbijen amadman o pravnoj pomoći za samohrane roditelje

Odbijen amadman Socijalističke narodne partije da se besplatna pravna pomoć omogući samohranim roditeljima kao i da se ona obezbijedi za sve postupke pred državnim organima.

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević je kazala da je osnov za besplatnu pravnu pomoć loša materijalna situacija.

Ona je dodadala da bi bilo finasijski neodrživo ako bi se Zakon primijenio na sve državne organe.

Za primjenu rješenja iz zakona tokom ove godine biće potrebno 165,2 hiljade eura, a u 2012. godini 159,2 hiljade eura, a odbijen je amadman da se u korist građana Zakon primjenjuje od septembra ove godine, umjesto od januara 2012.

Pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević je kazala da je osnov za besplatnu pravnu pomoć loša materijalna situacija

Bonus video: