Vuković: Zakonski riješiti samostalnost pravosuđa i tužilaštva

DPS traži "kraći i jednostavniji pravno održiv put da bi se odgovorilo zahtjevu međunarodne zajednice".
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 12:12h

Demokratska partija socijalista smatra da bi, umjesto ustavnih promjena, trebalo što prije zakonski rješiti otvorena pitanja u vezi veće samostalnosti i efikasnosti pravosuđa i tužilaštva, rekao je funkcioner te partije Miodrag Vuković.

Socijalistička narodna partija je najavila da će, ukoliko Vlada do kraja aprila ne predloži ustavne promjene neophodne za jačanje nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva, preuzeti odgovornost i inicirati u parlamentu promjene Ustava.

Vuković je podsjetio da je Evropska komisija potencirala potrebu boljih normativnih i institucionalnih rješenja kada je u pitanju pravosuđe i tužilačka organizacija u vezi njihove veće samostalnosti kao uslova za veći stepen profesionalnosti.

"I insistiranja da se taj segment vlasti više učini rezistentnim u odnosu na političke uticaje", kazao je Vuković agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde i Vlada su to prihvatili kao prioritet.

"Napravljen je akcioni plan kojim su predviđene zahvati u ustavnoj materiji kada je u pitanju način izbora sudija, počev od predsjednika suda, preko pravosudnog savjeta, veće samostalnosti tužilačke organizacije", kazao je Vuković.

On procjenjuje da su ustavne promjene takve da zahtijevaju duge procedure, bez obzira o kojim članovima se radi, "to traži dosta vremena, a zahtjevi su hitni".

"Zato je Ministarstvo pravde, da bi se ispunile obaveze iz mišljenja EK, da bi se povećali samostalnost, odnosno profesionalnost ovih institucija, pristupilo izmjenama i dupunama zakonske, niže normativne regulative kojima su predviđena određena rješenja i pojašnjenje nejasnih stvari", kazao je Vuković.

On je rekao da se ustavnim promjenama ne može odgovoriti obavezama koje imaju ograničeni rok da budu realizovane, a to je jul.

"Politička odgovornost nas primorava da vidimo da li postoji opravdan, prihvatljiv, kraći i jednostavniji pravno održiv put da bi se odgovorilo zahtjevu međunarodne zajednice", kazao je Vuković.

Bonus video: