Andrija Mandić: Nikad se neću odreći srpskog državljanstva

Želim da pozovem sve građane Crne Gore koji imaju državljanstvo Srbije, kao što ga imam i ja, da nipošto svoje državljanstvo ne dostavljaju crnogorskim vlastima
1036 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2011. 13:23h

Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić kazao je da se nikada neće odreći srpskog državljanstva, i pozvao sve građane Crne Gore koji imaju pasoš Srbije da učine isto.

On je ponovio da ima pasoš Srbije, ističući da se ne sjeća kada mu je taj dokument izdat. Mandić je najavio da neće biti kooperativan prema crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, upućujući ih da podatke o njegovom državljanstvu traće u MUP-u Srbije.

"Želim da pozovem sve građane Crne Gore koji imaju državljanstvo Srbije, kao što ga imam i ja, da nipošto svoje državljanstvo ne dostavljaju crnogorskim vlastima. Ohrabrujem svakog građanina Crne Gore da uzme državljanstvo Srbije i da se ne plaši, a o tim odnosima nema potrebe da obavještava vlasti u Crnoj Gori“, kazao je Mandić.

On je pojasnio da je, izglasavajući novi zakon 2007. godine, Vlada Srbije predvidjela da sa odnosima Srbije i njenih građana ne treba da bude upoznata treća strana.

Riješiti pitanje dvojnog državljanstva

On je pozvao premijera Igora Lukšića da riješi pitanje dvojnog državljanstva sa Srbijom, podsjećajući da ga na to obavezuju i preporuke Evropske komisije. Mandić je najavio da će pred Ustavnim sudom Nova pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti zakona o državljanstvu iz 2008. godine, kojim se predviđa da državljani Crne Gore mogu imati samo crnogorski pasoš.

"I u nacističkoj Njemačkoj su postojali zakoni prema kojima je oduzimana imovina jevrejima, a oni šikanirani i maltretirani. Slični zakoni su postojali i u Staljinovom SSSR-u gdje su u skladu sa zakonom ubijani milioni ljudi. Nije poruka da treba samo poštovati zakone nego donositi one koji ne diskriminišu nikoga", upozorio je on.

Mandić je optužio Vladu da, oduzimajući crnogorsko državljanstvo pojedinim političarima, uoči popisa vrši pritisak na Srbe u Crnoj Gori. Vlada, smatra on, pokušava da svede broj Srba u Crnoj Gori na minimum:

"Značajno je da svaki građanin Crne Gore koji je govorio srpskim jezikom i kome je djed bio Srbin ne odustane od tog tradicionalnog nacionalnog identiteta i ne poklekne pritiscima koji se ovih dana vrše na njihove predstavnike u parlamentu van njega".

Bonus video: