Ranko Kadić predao zahtjev za državljanstvo Srbije

Svi u Crnoj Gori imaju pravo na dvojno državljanstvo, osim Srba. Zakon se mora mijenjati", rekao je predsjednik DSS
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 12:10h

Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić predao je zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva, u znak protesta protiv, kako je kazao, diskriminatorske politike režima prema Srbima u Crnoj Gori.

On je pozvao sve koji žele, da slobodno zatraže državljanstvo Srbije, ocjenjujući da Crna Gora nema mehanizme pomoću kojih može provjeriti ko je postao državljanin susjedne republike.

Kadić je objasnio da se podaci o tome mogu dobiti jedino od srpskog MUP-a, koga, prema njegovim riječima, tamošnji zakon sprečava da bilo kome saopštava takve informacije.

"Ovo je protest protiv diskriminatorske politike i diskriminatorskog zakona. Svi u Crnoj Gori imaju pravo na dvojno državljanstvo, osim Srba. Zakon se mora mijenjati", rekao je Kadić novinarima, nakon 15-minutnog razgovora sa ambasadorom Srbije u Podgorici Zoranom Lutovcem.

On je dodao da se može reći da se tim potezom uključio u predpopisnu kampanju, ali to, kazao je, samo odgovor na ponašanje vlasti i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Osmana Subašića.

"Antisrpska histerija dešava se neposredno pred popis... Treba pitati Subašića zašto je on izabrao ovaj trenutak da uzme (Predragu) Popoviću državljanstvo. Ovo je poruka građanima da nemaju razloga da se plaše", istakao je Kadić.

On je nije želio da odgovori da li će javnost biti upoznata ako dobije rješenje o upisu u knjigu državljana Srbije, ponavljajući da to crnogorski MUP ne može provjeriti.

"Ne postoji način da mi uzmu državljanstvo Crne Gore... Jedino da Osman dođe lično kod mene kući da mi uzme državljanstvo", rekao je Kadić.

Galerija

Bonus video: