Bez bilaterlanih susreta Lukšića i Tadića u Briselu

Mi u regionu smo ipak kao jedna velika porodica, i ako dođe do razmirica, kao u svakoj porodici, one se i rješavaju, kazao je Lukšić
65 pregleda 0 komentar(a)
Tadić Lukšić, Foto: Gov.me
Tadić Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.03.2011. 10:00h

Premijer Crne Gore i predsjednik Srbije Igor Lukšić i Boris Tadić nijesu imali odvojen bilateralni susret u tri dana zajedničkog boravka na Briselskom forumu, gdje je druženje među liderima uobičajeno. Njih dvojica su razgovarali za vrijeme svečane večere u subotu uveče o dešavanjima u regionu, ali nisu ulazili u tematiku srpsko-crnogorskih odnosa.

Lukšić nije htio pridavati važnosti tome da sa Tadićem nije imao odvojeni susret. Na pitanje "Vijesti" da li je time propuštena prilika da se razjasne neka od pitanja između Beograda i Podgorice, Lukšić je kazao da Briselski forum nije format za takve teme.

"Uostalom, ja sam ovdje želio prenijeti pozitivne poruke od strane Crne Gore, a ona se prevashodno sastoji u tome da mi mirno i koliko možemo bolje obavljamo svoj dio posla u svakom pogledu i imajući pred očima naše ciljeve. Potezi koje ste spomenuli nisu bili potaknuti sa naše strane i ne bih komentarisao. Uvjeren sam, da ako ćemo raditi svoj posao, da ćemo stvoriti pozitivnu atmosferu u regionu, a u toj pozitivnoj atmosferi lakše se sve rješava", kazao je Lukšić "Vijestima".

"Potrebna je vrlo jasna i nedvosmislena šira politička podrška Evropske unije, oko toga da i Evropa želi nas, sve u regionu", kazao je Lukšić

"Ali, mi u regionu smo ipak kao jedna velika porodica, i ako dođe do razmirica, kao u svakoj porodici, one se i rješavaju".

Međutim, ove godine atmosfera oko balkanske debate bila je drugačija nego prošle, kad su ključni govornici bili srpski i hrvatski predsjednik i kad su svi bili oduševljeni vrlo srdačnim odnosima Tadića i Iva Josipovića. Ove godine Josipović se nije odazvao pozivu njemačkog Maršal fonda, koji origanizuje Briselski forum.

Takođe, pitanja i primjedbe američkih i evropskih panelista bila su, stekao se utisak, manje informisana i upućena nego ranijih godina. Lukšić smatra da je to razumljivo.

"Balkan više nije toliko interesantan kao prethodnih godina. Zato sam s jedne strane i želio poslati s naše strane pozitivne poruke koje se odnose na to da smo shvatili ozbiljnost reformi. Ali, takođe sam želio naglasiti i da evropski proces nije jednostran, i da je potrebna vrlo jasna i nedvosmislena šira politička podrška Evropske unije, oko toga da i Evropa želi nas, sve u regionu", kazao je Lukšić.

Kandidatura pozitivno promijenila Crnu Goru

Na panelu "Uvesti Balkan u EU", Lukšić je kazao da je kandidatura pozitivno promijenila Crnu Goru, kao i da će je dodatno nabolje promijeniti pregovori o članstvu.

"Nastojimo promijeniti i percepciju Crne Gore, koja postoji čak i evropskim kancelarijama o tome da nismo dovoljno zreli. Ali, mi to jesmo i uvjereni smo da će se i to uskoro bolje vidjeti", rekao je premijer.

Lukšić je u zaključnoj riječi pozvao EU da se u odnosu na balkanske kandidate ponaša ne samo tehnički, nego da ostvarivanje nužnih reformi stavi u kontekst koji će davati više optimizma kandidatima na putu za Uniju.

Odgovarajući na to, direktor u Evropskoj komisiji Stefano Saniano uvjeravao je prisutne kako postoji jasna riješenost o tome da zemlje regiona spadaju u EU.

Nije kozmetička promjena

Na pitanje da li je njegov dolazak nakon “pomiješane reputacije” Mila Đukanovića samo “kozmetička promjena”, Lukšić je pozvao da se njegova vlada ocjenjuje prema rezultatima.

Lukšič je, upitan da li će status zemlje kandidata pomoći promjeni percepcija Crne Gore, kazao da će ta pozicija definitivno uticati na promjenu:

"Ali, što će dalje donijeti promjene je period kad otvorimo pregovore o pristupanju. Sad pokušavamo da se pripremimo za to, jer će pregovori doći u neko vrijeme, da li ćemo zeleno svjetlo EK dobiti ove godine ili kad Komisija misli da smo spremni, nije važno".

Visoki evropski izvor, dobro upoznat sa crnogorskim dosijeom, kazao je da je Crna Gora ozbiljna i dobra, “ali ako završi posao oko prioriteta do kraja ljeta, smatraće to čudom.

"Objektivno, premalo je vremena. Ali, jako su dobri. Oni su pozitivni", rekao je “Vijestima” visoki evropski izvor.

Bonus video: