Vlada pripremila nove zakone, čeka se izmjena Ustava

U borbi protiv droge ostvareno je učešće u 6 međunarodnih istraga sa policijskim službama zemalja regiona, EU i relevantnim međunarodnim organizacijama-prije svega sa američkom DEA
0 komentar(a)
sjednica Vlade, Foto: Boris Pejović
sjednica Vlade, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2011. 08:02h

Pisanje novih zakona, organizovanje konsultativnih sastanaka i okruglih stolova, ali i učešće u međunarodnim akcijama hapšenja, trenutno su najveći dometi Vlade u ispunjavanju uslova Evropske komisije (EK).

U Vladinom izvještaju o sprovođenju akcionog plana za ispunjavanje sedam uslova EK za početak pristupnih pregovora, u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da su pripremljeni zakoni koji će ojačati nezavisnost pravosuđa i da je u sudovima sve manje zaostalih predmeta. Crnogorska policija, kako se navodi, jača saradnju sa kolegama u regionu i uključena je u 12 međunarodnih akcija.

Ističe se i da su svi granični prelazi povezani u jedinstveni informacioni sistem Uprave policije, i da se na njima direktno pretražuje Interpolova baza podataka

Ne navodeći o kakvim akcijama se radi, u izvještaju se navodi, da crnogorska policija sa kolegama iz Srbije i Slovenije trenutno učestvuje u operaciji ''Kenon'', dok sa policijom BiH, Srbije i Kosova učestvuje u operaciji ''Viktorija''.

"U oblasti borbe protiv droge ostvareno je učešće u šest zajedničkih međunarodnih istraga sa policijskim službama zemalja regiona, EU i relevantnim međunarodnim organizacijama-prije svega sa američkom DEA", navodi se u izvještaju koji će se naći pred poslanicima naredne nedjelje.

U izvještaju se navodi da crnogorska policija pomaže kolegama iz regiona u presijecanju krijumčarskih kanala, zapljeni droge, ali i u pronalaženju i hapšenju lica sa međunarodnih potjernica, "među kojima su i tri državljanina Crne Gore".

Ističe se i da su svi granični prelazi povezani u jedinstveni informacioni sistem Uprave policije, i da se na njima direktno pretražuje Interpolova baza podataka.

"Pripremljen je analitički izvještaj sa obrađenim podacima koji se odnose na istragu, optuženja i presude iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, sa posebnim osvrtom na strukturu izvršilaca tih djela i oblasti u kojoj su ta djela izvršena, u formi izvještaja Tripartitne komisije. Predsjednici sudova i dva viša suda imaju obavezu da mjesečno prate postupanja po predmetima iz ove oblasti i da o tome izvještavaju Sekretarijat Sudskog savjeta i predsjednika Vrhovnog suda“, stoji u izvještaju.

Potrebe izmjene Ustava

Na polju jačanja vladavine prava, navodi se u izvještaju, urađena je analiza potrebe izmjene Ustava radi veće nezavisnosti pravosuđa. Iako su u javnosti neki državni funkcioneri bili rezervisani prema izmjeni Ustava, u izvještaju stoji da promjenama u tom dokumentu treba uključiti sudsku vlast u izbor predsjednika Vrhovnog suda i smanjiti politički uticaj na izbor sudija.

Za koruptivna djela okončani su pretresi u tri predmeta protiv 25 lica, dok su u tri predmeta izrečene presude protiv 8 lica", navodi se u izvještaju

Vlada je, kako se navodi, radne verzije izmjena Zakona o Sudskom savjetu, Zakona o sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu poslala ekspertima Evropske komisije.

U izvještaju se navodi da tužilački savjet vodi bazu podataka o izboru, ocjenjivanju rada, razrješenju i disciplinskoj odgovornosti državnih tužilaca i zamjenika tužilaca. Navodi se i da je sistem elektronske slučajne dodjele predmeta počeo da funkcioniše u sudovima u Bijelom Polju i djelimično u Osnovnom sudu u Pljevljima.

"U Specijalizovanim odeljenjima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u dva viša suda, u različitim fazama postupka, okončan je pretres za organizovani kriminal u tri predmeta protiv 54 lica i izrečena presuda protiv 10 lica u jednom predmetu. Za koruptivna djela okončani su pretresi u tri predmeta protiv 25 lica, dok su u tri predmeta izrečene presude protiv 8 lica", navodi se u izvještaju.

Skupljaju podatke o napadima na novinare

Pojašnjavajući napretke u oblasti medija, u Vladi navode da je u Vrhovnom sudu formirano Odjeljenje za praćenje prakse Evropskog suda za ljudska prava, koje čine trojica iskusnih sudija.

Vrhovni sud, kako se ističe, u svim sudovima u Crnoj Gori trenutno prikuplja statističke podatke o slučajevima nasilja protiv novinara. Vladina komisija za kontrolu državne pomoći, podsjeća se u izvještaju, obezbjedila je Bega pressu 880.802 eura kako bi isplatili dugovanja za sva tri dnevna lista i nedjeljnik „Monitor“.

U okviru programa pomoći emiterima i elektronskim medijima, država će preuzeti njihov dug od 4,5 miliona eura prema Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (AKEM) i Radio-difuznom centru(RDC). Polovina te sume, navodi se, biće isplaćena ove godine.

Više savjetnika u poslaničkim klubovima

Biće formirana radna grupa koja treba da analizira potrebe za razdvajanjem nadležnosti pojedinih odbora i osnivanja pododbora i da predloži moguća rješenja

Navodi se i da će Kolegijum osnovati radnu grupu, koju će činiti predstavnici svih poslaničkih klubova, kako bi se našlo rješenje u vezi s zastupljenošću inicijativa opozicije.

Biće formirana radna grupa koja treba da analizira potrebe za razdvajanjem nadležnosti pojedinih odbora i osnivanja pododbora i da predloži moguća rješenja. Skupština radi i na definisanju uloge u sljedećim fazama evropskih integracija.

“Istraživački rad sadrži pregled iskustava zemalja koje su postale članice EU tokom posljednja dva talasa proširenja, i Hrvatske, u vezi s ulogom njihovih parlamenata u procesu pregovaranja, kao i radnih tijela parlamenata koji su imali ključnu ulogu u tom procesu”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: