Roćen ponosan na mladu diplomatsku mrežu

Dokument ministarstva na čijem je čelu Milan Roćen, na 20 strana izvještava samo o uspjesima vlade i ministarstva, dok se u izvještaju ne navode eventualni problemi u radu tog vladinog resora.
0 komentar(a)
roćen, Foto: Savo Prelević
roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2011. 08:52h

Intenzivne diplomatske aktivnosti i kontakti zvaničnika na međunarodnom nivou, između ostalog, doprinijeli su da Crna Gora dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji (EU).

Da bi Crna Gora što prije dobila datum početka pristupnih pregovora, ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija aktiviraće sve kapacitete.

To su samo neki uspjesi koji se navode u izvještaju ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVP) za prošlu godinu. U izvještaju koji će se naći pred poslanicima naredne nedjelje navodi se da je dobijanjem statusa kandidata Crna Gora ušla u kvalitativno novu fazu - sa političkog i pravnog aspekta.

Nema problema

“Kruna uspjeha u prošloj godini je odluka Evropskog savjeta da se Crnoj Gori dodijeli status kandidata. EK je definisala sedam područja u kojima je potrebno ostvariti napredak, a ministarstvo ima posebnu odgovornost i koordinativnu ulogu u realizaciji obaveza iz Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja EK”, navodi se u izvještaju.

Hvaleći se odnosima sa iseljenicima, u ministarstvu su podsjetili da je pripremiljena strategija saradnje sa dijasporom do 2014. godine kao i akcioni plan za njeno sprovođenje. Usvajanjem strategije, kako se navodi, zemlja se prilagođava novim realnostima i potrebama Crne Gore i njene dijaspore

Dokument ministarstva na čijem je čelu Milan Roćen, na 20 strana izvještava samo o uspjesima vlade i ministarstva, dok se u izvještaju ne navode eventualni problemi u radu tog vladinog resora.

Tako se u gotovo svakoj oblasti navodi da Crna Gora samo ubire pohvale od međunarodnih partnera, kao i da se zvanična Podgorica u svjetskim centrima pominje kao dobra evropska priča i zemlja koja jača odnose u regionu.

“U prethodnoj godini Crna Gora je aktivno radila na jačanju bilateralnih odnosa i svestrane saradnje sa brojnim zemljama, uz intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima. U komunikaciji sa drugim državnim organima, pripremali smo sadržajne platforme i informacije za razgovore na bilateralnoj osnovi, kao i susretima na marginama međunarodnih konferencija i foruma”, stoji u izvještaju.

Svaki treći diplomata mlađi od 30 godina

Ministarstvo je, kako se navodi, prošle godine radilo na dizanju profesionalizma i podmlađivanju strukture zaposlenih.

Hvaleći se podmlađenom diplomatskom mrežom u tom vladinom resoru navode da je, među 70 profesionalnih diplomata u ministarstvu, 23 mlađe od 30 godina.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, navodi se u izvještaju, od 80 diplomata 20 odsto je mlađe od 30 godina.

U izvještaju se navodi i da je prethodne godine još 16 država priznalo Crnu Goru, dok su sa 25 uspostavljeni diplomatski odnosi.

“Crna Gora je prepoznata kao konstruktivan i pouzdan partner i regionalni faktor stabilnosti, njeni stavovi i pozicije su prihvatani i uvažavani kao vrijedan doprinos međunarodnoj saradnji, što je dodatno afirmisalo položaj i ugled zemlje na multilateralnom planu”, piše u izvještaju.

Dijaspora u mislima

U ministartvu navode i da se Crna Gora pokazala kao ozbiljan partner NATO-a, navodeći da je iz zemlje u misiju ISAF u Afganistanu otišao treći kontingent crnogorskih vojnika.

Navodi se i da je taj vladin resor intenzivno radio na zaštiti prava i interesa Crne Gore i njenih državljana koji žive u inostranstvu. Navodi se i da je Crna Gora napredovala u oblasti razgraničenja sa susjedima.

U izvještaju se navodi da je ratifikovan sporazum o granici sa Albanijom, nastavljeni su pregovori o upoređivanju granične dokumentacije sa Bosnom i Hercegovinom, dok su u Srbiji spremni za početak pregovora o razgraničenju.

Hvaleći se odnosima sa iseljenicima, u ministarstvu su podsjetili da je pripremiljena strategija saradnje sa dijasporom do 2014. godine kao i akcioni plan za njeno sprovođenje. Usvajanjem strategije, kako se navodi, zemlja se prilagođava novim realnostima i potrebama Crne Gore i njene dijaspore.

Bonus video: