BRISELSKI FORUM

File: Priča o zamoru od proširenja je kao priča o Jetiju

Sve je spremno da u ovoj godini bude dostignut novi trenutak u proširenju. Crna Gora je veoma važna zemlja i igra važnu ulogu u osiguravanju dostizanja tog momenta
72 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Brisel, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Brisel, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.03.2011. 15:27h

Od dopisnice “Vijesti” iz Brisela

U Evropskoj uniji ne postoji zamor od proširenja, a pravila igre za Crnu Goru se neće mijenjati, kazao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

On se, na marginama Briselskog foruma, sastao sa premijerom Igorom Lukšićem.

“Tvrdnje o tome da u EU postoji zamor od proširenja liče na priče o Jetiju. Svi pričaju o Jetiju, ali ga niko nije vidio”, rekao je File novinarima nakon sastanka sa Lukšićem.

Jasno je, tvrdi File, da zamora od proširenja nema već da postoji samo jasna posvećenost i naporan rad zemalja koje pretenduju da budu dio EU.

“Sve je spremno da u ovoj godini bude dostignut novi trenutak u proširenju. Crna Gora je veoma važna zemlja i igra važnu ulogu u osiguravanju dostizanja tog momenta”, rekao je evropski komesar.

On je istakao da se raduje predstojećim mjesecima monitoringa. Pomoći će, tvrdi File, koliko god mogu da bi Crna Gora dostavila rezultate o ispunjavanju sedam ključnih uslova da bi onda mogli, na osnovu preporuke Evropske komisije (EK), započeti pregovore.

Na pitanje novinara da li će Crna Gora tokom tog perioda, imati još domaćih zadataka, File je kazao da dok traje igra, nema mijenjanja pravila.

“Pravila su jasna i transparentna... Nema mijenjanja uslova, nema spekulacija, svaka zemlja biće ocijenjena na osnovu svojih zasluga”, rekao je File.

Drago mu je da vidi odlučnost crnogorske opozicije da radi sa drugim učesnicima procesa na ispunjavanju sedam uslova EK. File se prethodnih dana sastao u Briselu sa predsjednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem, kao i sa predsjednikom Nacionalnog savjeta za evropske integracije Nebojšom Medojevićem (PzP).

Lukšić je, osvrćući se na Fileove sastanke sa opozicijom, naveo da mu se čini da je postgnut puni konsenzus u Crnoj Gori kada je evropska agenda u pitanju.

“I u tom smislu su to vijesti koje, siguran sam, hrabre sve ljude u Briselu, da je Crna Gora na dobrom putu i da, kao važan segment daljeg procesa evropskog proširenja, čini sve što može u naporima da pokaže da je proces daljeg proširenja EU nužan i dobar za Uniju“, rekao je Lukšić.

Premijer je, kako je kazao, obavijestio Filea o dešavanjima od njihovog posljednjeg razgovora, prije svega u pravcu nedavno utvrđenog predloga izmjena krivičnog zakona koji treba da eliminiše krivično djelo klevete i uvrede koje se čini kroz medije ili na javnim skupovima.

“Mislim da je to važan signal naše posvećenosti jačanju principa slobodnog društva, medija i izražavanja mišljenja”, dodao je Lukšić.

On je naveo i da je važno da je nedavno utvrđen Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, čija će rješenja biti važna za implementaciju kriterijuma borbe protiv svih oblika diskriminacije. Za njega je ohrabrujuća poruka i nedavni napori u Skupštini da se ubrzo dođe do zakona o izboru odbornika i poslanika.

Premijer se sastao i sa prvim zamjenikom predsjednika Vlade Ukrajine, Anderjom Kljujevim i pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Gordonom.

Sa Kljujevim je razgovarao o aktivnostima u pravcu ubrzanja pristupanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a dogovoreno je da se u najskorije vrijeme intenziviraju razgovori, kako bi se okončali pregovori Crne Gore i Ukrajine.

Gordon je izrazio podršku SAD Crnoj Gori u ostvarenju svih svojih ambicija u evroatlanstskim integracijama.

Premijer će sjutra biti jedan od govornika na panelu o zapadnom Balkanu. Uz njega će biti i srpski predsjednik Boris Tadić. Razgovaraće se o međunarodnoj podršci i pomoći zemljama regiona na putu evroatlantskih integracija, ključnim pitanjima regionalne saradnje, dijalogu između Beograda i Prištine, kao i dinamici reformi u procesu priključenja EU.

Briselski forum je susret vodećih i veoma uticajnih američkih i evropskih lidera, stratega, biznismena i ekonomista, čija je svrha uspostavljanje kontakata, razmjena informacija i vođenje strateške debate u pitanjima ekonomije, politike i odbrane.

Želi da privuče strane studente

Crna Gora je konkuretna ekonomija, bazirana na znanju i sposobna je, ne samo da zaustavi odliv mozgova već će biti otvorena i prema drugim visokoobrazovanim evropskim kadrovima, kazao je Lukšić na jednom panelu Briselskog foruma.

Konstatujući da su reforme samorazumljive i neophodne, premijer je naveo da nastupuiti i kritična faza u kojoj će se reforme pokazati izvanredno teške, a cilj još neće biti na dohvatu ruke.

"To će biti faza kad će trebati da se pokaže pravo liderstvo, da se zadrži fokus i cilj”, rekao je Lukšić uvjeren da će zemlja brzo početi pregovore.

Lukšić je istakao da Crna Gora želi da postane lider u regionu na polju obrazovanja, i da privlači studente iz susjednih zemalja. Uvjeren je da će strane investicije stvoriti veći rast, a to potrebu društva da se osloni na istraživanje, nauku i razvoj.

Preporučujemo za Vas