Buzek traži reformu pravosuđa

“Premijer je veoma svjestan svih problema i spreman je da ide naprijed sa neophodnim reformama. Osjećam to i vidim”, rekao je Buzek
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 19:58h

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek nada se da će na jesen biti donijeta odluka o tome da Podgorica počne pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU).

“Vi ste zemlja kandidat i pred vama su pregovori. Nadamo se da će to biti nakon objavljivanja Izvještaja o napretku za ovu godinu, i put će biti otvoren za pridruživanje, zato što je Crnoj Gori mjesto u EU”, rekao je Buzek na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u Briselu, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem.

Buzek je rekao da je veoma važno sve što je urađeno, ali da je bitnije ono što slijedi. Daleko najvažnija je, istakao je Buzek, reforma pravosuđa.

“Premijer je veoma svjestan svih problema i spreman je da ide naprijed sa neophodnim reformama. Osjećam to i vidim”, rekao je Buzek.

On je istakao važnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, promjena u sudskom sistemu kao i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, koje je, kako je dodao, važno i za regionalnu saradnju.

Vrlo je ohrabren voljom i fokusom Lukšića sa kojim govori o reformama. To ga je, tvrdi, podsjetilo na doba kad je njegova zemlja bila na putu na kojem je sada Crna Gora, a sam premijer na njega dok je bio predsjednik poljeske vlade.

"I problemi su bili slični, a to su borba protiv korupcije, veliko poboljšanje pravosuđa, stalne reforme", rekao je Buzek.

Crna Gora će sve stići

Lukšić je naglasio da je Vlada u donijela vrlo važne odluke o dekriminalizovanju klevete, što je okarakterisao kao važan pomak za medije. On je naveo da reforme koje moraju da se provedu u Crnoj Gori vidi kao "zajednički poduhvat sa EU".

“Istakao sam da, kad EU odluči da otvori pregovore, moramo da uključimo sve segmente društva”, kazao je Lukšić

Na pitanje da li će Crna Gora imati dovoljno vremena da savlada toliki broj zadataka, Lukšić je kazao da zna rokove i da je uvjeren da će stići.

Premijer je naveo da slijedi i predstavljanje amandmana Ministarstva pravde koji se odnose na zakone o sudskom savjetu, tužiocima, u cilju obezbjeđivanja transparentnosti i efikasnosti pravosuđa.

On je Buzeka upoznao i sa naporima Crne Gore da napreduje u antidiskriminaciji, i kroz novi zakon o ombudsmanu.

“Istakao sam da, kad EU odluči da otvori pregovore, moramo da uključimo sve segmente društva”, kazao je Lukšić, dodajući da je Crna Gora mala zemlja sa malom populacijom, koja mora iskoristiti resurse svih koji bi mogli da pomognu.

Crnogorski premijer je u sjedištu EU i NATO prvenstveno zbog američke inicijative, instituta njemačkog Maršal fonda, a to je briselska godišnja konferencija koja okuplja svjetske lidere, stratege i eksperte koji razgovaraju o najvažnijim političkim, ekonomskim i odbrambenim pitanjima.

Galerija

Bonus video: