Ulcinj u blokadi dok nova vlast ne usvoji budžet

Budžet za 2018. planiran je na iznos od 15.236.000 eura, od čega se skoro devet miliona eura odnosi na kapitalne investicijije
2 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Vijesti
Ljoro Nrekić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.04.2018. 19:34h

Račun Opštine Ulcinj od danas će biti u blokadi pošto dan ranije i zvanično prestaje da važi odluka o privremenom finansiranju.

Opština će biti u blokadi sve dok lokalni parlament ne usvoji odluku o budžetu za ovu godinu. To se u najboljem slučaju može desiti u drugoj polovini aprila, budući da je DPS formiranje vlasti u Ulcinju odgodio do okončanja predsjedničkih izbora.

“Neće biti smak svijeta za tih 15 dana. Odmah nakon 15. aprila formiraćemo većinu i usvojiti budžet”, kazao je “Vijestima” šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić.

Iz kabineta predsjednika Opštine Nazifa Cungua, koji je i lider Force, saopštili su da je budžet za 2018, saglasno zakonskim odredbama, pripremljen i dostavljen blagovremeno Skupstini na usvajanje.

“Analizirane su sve obaveze, zahtjevi i kapitalne investicije Opštine i ostalih korisnika budžeta. Nakon obavljene javne rasprave i usaglašavanja stavova sa svim korisnicima, predlog je upućen Ministarstvu finansija na saglasnost, koje nam je dostavilo pozitivno mišljenje”, piše u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Budžet za 2018. planiran je na iznos od 15.236.000 eura, od čega se skoro devet miliona eura odnosi na kapitalne investicijije.

“Predlog budžeta za 2018 godinu nije uvršten u dnevni red Skupštine, prije Nove godine, posto naši koalicioni partneri nijesu podržali predlog bez obzira sto smo ga radili zajedno. Vjerovatno nijesu imali u vidu da formiranje nove lokalne vlasti može potrajati i nakon 31. marta, kada prestaje da važi Odluka o privremenom finansiranju”, kazao je Cungu “Vijestima”.

On je rekao da očekuje da će lokalna vlast biti ubrzo formirana, kako bi se što manje osjetile eventualne negativne posljedice.

Nrekić je kazao da predlog nije uvršten u dnevni red jer nije u cjelosti bio transparentan postupak izrade.

“Nijesu konsultovani svi. Zato nije bio na dnevnom redu”, kazao je Nrekić, koji je bio i predsjednik lokalnog parlamenta do izbora početkom februara, na kojima je DPS osvojio najviše glasova.

Fatmir Đeka, predsjednik Demokratske partije koja je je zajedno sa Forcom, DPS-om i DUA bila u vlasti prije izbora, kazao je da nova vlast mora preuzeti odgovornost za novi bužet i za njegovu realizaciju. “Prethodni predlog, koji za nas više nije aktuelan, donijet je u jeku predizborne kampanje i kao takav ne odslikava prave potrebe grada i korisnika”, kazao je Đeka.

Na izborima početkom februara, DPS i Forca osvojili su po osam mandata, koalicija oko DP sedam, DUA i SD po tri, URA dva a Bošnjačka stranka i SDP po jedan mandat. Sa koalicionim partnerima na lokalnom i državnom nivou, DPS ima 30 odbornika od ukupno 33 koliko broji ulcinjski parlament. Albanske partije mogle su i same, bez DPS-a, napraviti većinu, ali to se neće dogoditi zbog animoziteta između pojedinih lidera, ali zbog koalicije sa DPS na državnom nivou.

Bonus video: