I Ranko Kadić hoće pasoš Srbije

"Ubijeđeni smo da ovakvo ponašanje vlasti Srbe neće uplašiti nego ih samo homogenizovati i učvrstiti u svojim ubjeđenjima pred predstojeći popis", ocijenio je Nikolić.
130 pregleda 0 komentar(a)
Ranko kadić, Foto: Arhiva Vijesti
Ranko kadić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.03.2011. 16:05h

Predsjednik Demokratske srpske stranke dr Ranko Kadić najavio je da će u ponedjeljak, u ambasadi Srbije u Podgorici, podnijeti zahtjev za dobijanje državljanstva Srbije.

Na taj potez, kako je saopštio portparol DSS-a Matija Nikolić, Kadić se odlučio zbog neprimjerenog pritiska vlasti na Srbe pred popis, koji je kulminirao oduzimanjem državljanstva i svih ličnih dokumenta predsjedniku Narodne stranke Predragu Popoviću.

"Ovim činom predsjednik DSS želi, ne samo da se solidariše sa kolegom, predsjednikom opozicione stranke, već da uputi poruku građanima da se, bez straha, slobodno izjasne na popisu ko su, kojem narodu pripadaju i kojim jezikom govore jer će se tako najbolje zaštiti od pritisaka i ucjena ove vlasti koja hoće da promijeni njihov identitet", rekao je Nikolić.

DSS ne razumije ćutanje parlamentarne opozicije, povodom ovakvog državnog terora nad predsjednikom jedne političke stranke koja predstavlja srpski narod, i pita šta još treba da uradi ova vlast pa da se parlamentarna opozicija napokon odluči da napusti parlament i prekine sa praznim floskulama o evropskim standardima i ljudskim pravima za koje navodno zajedno treba da se izbori sa ovakvom "demokratskom" vlašću: "Jer parlamentarna opozicija, ostajući u parlamentu i pored svega, daje legitimitet ovoj vlasti pred evropskim institucijama”.

Da se Maurer oglasi

DSS je pozvala šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Leopolda Maurera da se oglasi povodom ovog slučaja flagrantnog kršenja osnovnih ljudskih prava, gdje su Popović i mnogi drugi postali apatridi u sopstvenoj državi.

"Nadamo se da se neće pozvati na poštovanje zakona kao jedinog razloga za ovakav bestijalan čin jer je poznato da su se najstrašniji progoni pojedinaca i naroda dešavali upravo u skladu sa zakonima onih koji su ih donijeli, a to bi najbolje trebalo da zna predsjednik nacionalsocijalista Ranko Krivokapić koji je i ideolog političkog progona Srba u Crnoj Gori", naveo je Nikolić u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

On je dodao da je DSS sigurna da ovakvo ponašanje vlasti izaziva samo revolt kod svih slobodnih građana i da nailazi na osudu bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost.

"Ubijeđeni smo da ovakvo ponašanje vlasti Srbe neće uplašiti nego ih samo homogenizovati i učvrstiti u svojim ubjeđenjima pred predstojeći popis, jer su u Crnoj Gori Srbi svoji na svome", ocijenio je Nikolić.

Bonus video: