Prihvaćen sporazum o izručenju između Crne Gore i Srbije

Crnogorski parlament je ratifikaciju sporazuma stavio na glasanje po hitnom postupku.
99 pregleda 0 komentar(a)
branko radulović, Foto: Savo Prelević
branko radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2011. 12:59h

Skupština Crne Gore ratifikovala je, iz drugog pokušaja, sporazum o izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Crne Gore. Sporazum je podržalo 50 poslanika iz vladajuće koalicije, Pokreta za promjene i Nove sprske demokratije, dok je poslanički klub Socijalističke narodne partije (SNP) bio uzdržan.

Poslanici albanskih stranaka nijesu prisustvovali sjednici, dok je Emilo Labudović (Nova) glasao protiv.

Crnogorski parlament je ratifikaciju sporazuma stavio na glasanje po hitnom postupku, nakon što taj dokument nije imao parlamentarnu većinu na sjednici održanoj prošle nedjelje.

Skupština tada nije ratifikovala sporazum, jer u plenarnoj sali nije bilo dovoljno poslanika vladajuće većine. Osim pojedinih poslanika vlasti na toj sjednici nije bila većina poslanika PzP-a i Nove, dok je poslanički klub SNP bio uzdržan.

Opozicija nije bila obaviještena

Uoči glasanja poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović pojasnio je da sporazum na prošloj sjednici nije imao podršku većine, jer opozicija nije bila obavještena da će se parlament o njemu izjašnjavati.

"Nije za ovo stanje u Crnoj Gori kriv samo državni tužilac, nego ima odgovornosti i drugih"

"Ostale priče su politikantske i nijesu korektne, jer opozicija ima volju da se bori protiv organizovanog kriminala. Vidjećemo ko ima kapaciteta i petlje da se upusti u tu borbu. Oni koju su brzopleto davali kritike na naš račun, pokazaće koliko su kadri.

Nije za ovo stanje u Crnoj Gori kriv samo državni tužilac, nego ima odgovornosti i drugih", kazao je Radulović aludirajući na kritike ministara policije i pravde Ivana Brajovića i Duška Markovića.

"Da ste htjeli da hapsite mogli ste 2009."

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović pozvao je kolege da podrže sporazum ističući da će skupština tako pokazati želju da se bori protiv kriminala, dok je Predag Bulatović pozvao premijera Igora Lukšića da, umjesto što kritikuje poslanike, u Vladi i državnim strukturama traži one koji sprječavaju presude na visokom nivou.

Aludirajući na manjak poslanika vlasti u skupštinskoj sali, predsjednik Nove Andrija Manidć je kazao da Lukšićeva vlada nema dovoljnu većinu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

"Nije smetalo neusvajanje sporazuma hapšenju Darka Šarića i hvatanju odgovornih u akciji „Balkanski ratnik“. Da ste htjeli da hapsite mogli ste to da propišete 2009. godine. Ovako ste pod pritiskom sklopili noćni sporazum, i pustili Šarićeve saradnike da pobjegnu", upozorio je Bulatović.

Aludirajući na manjak poslanika vlasti u skupštinskoj sali, predsjednik Nove Andrija Manidć je kazao da Lukšićeva vlada nema dovoljnu većinu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ja, g. Mandiću, volim da vas slušam"

"Ovdje nema potrebne većine u vlasti, i sumnjam da je iza ove akcije poruka koju šalje bivši premijer svome nasljedniku", kazao je Mandić nakon čega su u salu ušli poslanici vlasti koji su se u tom trenutku nalazili u hodnicima.

Ugovor o izručenju sopstvenih državljana između Cme Gore i Srbije potpisan je prošle godine

"Ja, g. Mandiću, volim da vas slušam ali možda neki drugi ne vole, pa su zato bili u hodnicima dok ste pričali", opravdao je izostanak pojedinih kolega predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Ugovor o izručenju sopstvenih državljana između Cme Gore i Srbije potpisan je prošle godine i njime je stvoren pravni osnov za izručenja sopstvenih državljana u oblasti organizovanog kriminala, krivičnih djela protiv čovječnosti, korupcije i pranja novca za koje je predviđena kazna od četiri godine.

Sporazumom je predviđena mogućnost izručenja sopstvenih državljana i u cilju izvršenja pravosnažno izrečene kazne ako zatvorska kazna traje najmanje dvije godine.

Bonus video: