Amfilohije vrši pritisak na sveštenika CPC u Srbiji

Mitropolit crnogorsko primorski je Vojislavu Miljaniću nudio visoko mjesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pod uslovom da javno zatraži pokajanje i oproštaj
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 12:35h

Mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije nudio je svešteniku Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u Srbiji Vojislavu Miljaniću visoko mjesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pod uslovom da javno zatraži pokajanje i oproštaj, saopšteno je iz Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš.

Iz tog Udruženja upozoreno je da se nastavljaju pritisci na Miljanića nakon njegovog dolaska u parohiju Lovćenac.

Iz Krstaša navode da je počelo anonimnim telefonskim pozivima i otvorenim prijetnjama Miljaniću i njegovoj porodici, a da je nakon toga tročlana delegacija iz Lovćenca pokušala 6. marta, u Novom Sadu da vrbuje i uplaši svještenika CPC.

Navodi se da je delegacija koja se predstavila Miljaniću kao predstavnici novog crnogorskog udruženja insistirala od sveštenika CPC da prekine svaki kontakt sa udruženjem Krstaš, Crnogorskom partijom i čelnim ljudima opštine Mali Iđoš.

"Ponudili su da svešteniku Miljaniću organizuju diskretan sastanak sa čelnim ljudima Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke u opštini Mali Iđoš i sa izvjesnim predstavnikom Crnogoraca iz Beograda. Narednog dana protojereja je nazvao kontraverzni predstavnik Crnogoraca iz Beograda”, kaže se u saopštenju Krstaša.

U toj organizaciji ističu da je kulminacija pritiska uslijedila 18. marta, nakon telefonskog poziva Mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

Dobro obaviješten izvor Krstaša, kako se navodi, potvrdio je da je Amfilohije nudio protojereju Miljaniću visoko mjesto u SPC, pod uslovom da javno zatraži pokajanje i oproštaj.

Nije mu mjesto u "crkvi sa ciganima na čelu"

"Amfilohije je upozorio protojereja CPC da treba da vodi računa o spasenju duše i da njemu nije mjesto u “crkvi sa ciganima na čelu”, navodi se u saopštenju.

U Krstašu ističu da je Amfilohije tražio da protojerej Miljanić javno kritikuje i napadne arhijereje i sveštenstvo CPC ili će u suprotnom biti izbačen sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i imati druge probleme u radu i životu u Srbiji.

"Krstaš je prepoznao i evidentirao protivnike djelovanja CPC u Srbiji iz Lovćenca, Vojvodine i Beograda kao i destruktivne elemente bliske CPC sa Cetinja. Krstaš će, shodno svojim mogućnostima i ingerencijama, dati punu podršku svešteniku CPC za Srbiju u obavljanju povjerene mu svete misije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: