Nakon optužbi da je vlast u Ulcinju pronevjerila milion, Lukšić traži istragu

Lukšić je bio kategoričan da nepravilnosti „treba sankcionistai, kao i njihove nosioce“
81 pregleda 0 komentar(a)
Ljuiđ Škrelja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljuiđ Škrelja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2011. 09:18h

Premijer Igor Lukšić izjavio je sinoć da se moraju provjeriti optužbe da je vlast u Ulcinju oštetila budžet za milion eura.

“Istupi koji se čuju iz Ulcinja su nešto što treba provjeriti i mislim da zavređuju pažnju institucija koje treba da se bave time“, kazao je Lukšić u Herceg Novom, komentarišući izjavu visokog funkcionera DPS-a iz tog grada Ilmija Dervišija koji je optužio lokalnu vlast, u kojoj participira i njegova stranka, da je u prvoj polovini prošle godine gradski budžet oštetila za gotovo milion eura.

Lukšić je bio kategoričan da nepravilnosti „treba sankcionistai, kao i njihove nosioce“. On je dodao da to što slučaj korenspondira sa vremenom kada je Lukšić bio ministar finansija, prema premijerovoj ocjeni „samo po sebi ne znači ništa“.

U Opštini odbacuju optužbe

Predstavnici Opštine Ulcinj odbacili su navode o finansijskim malverzacijama u lokalnoj samoupravi, dok je predsjednik ulcinjskog Odbora DPS-a Ljuiđ Škrelja kazao da eventualnim neregularnostima treba da se bave nadležni organi, a ne partije. Škrelja je kazao da svaki član DPS-a ima pravo da ukaže na moguće zloupotrebe.

“Od utvrđivanja činjenica i eventualnog pokretanja odgovornosti niko ne može biti izuzet ma kojoj političkoj partiji da pripada”, kazao je Škrelja “Vijestima”.

Derviši, koji je visoki funkcioner ulcinjskog DPS-a iz Ulcinja, na nedavnoj sjednici mjesnog odbora precizirao je da se teške malverzacije u izvršnoj vlasti, u kojoj učestvuju i DUA i PDP, desile od 1. januara do 30. juna, kao i da je tada opštinski budžet oštećen za 930.000 eura na osnovu ugovora sa trećim licima.

Napominjući da “određene osobe” pokušavaju da diskredituju ulcinjske vlasti, u Opštini Ulcinj tvrde da je, od 1. januara do 30. juna prošle godine, na ime ugovora o djelu i ugovora o povremenim i privremenim poslovima iz gradskog budžeta uplaćeno 21.924 eura, ističući da su sva sredstva žiralno uplaćena izvršiocima posla.

Podaci su svima dostupni

“Sve pomenute informacije bile su predmet kontrole skupštinskih komisija kao i dostupne Ministarstvu finansija. Pomenuti podaci su svima dostupni. Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da optužbe dolaze od strane Ilmije Dervišija, člana partije koja čini vlast na lokalnom nivou i koga ne bi trebalo abolirati od krivične odgovornosti za iznesene neistine”, saopštila je Opština Ulcinj, koju vodi Gzim Hajdinaga (DUA).

Komentarišući Dervišijeve navode da ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović za novog direktora Osnovne škole “Boško Strugar” nije izabrao člana DPS-a, Škrelja je rekao da je reizbor direktora u nadležnosti Ministarstva:

“O tome odlučuje nadležno ministarstvo u propisanoj proceduri i tu opštinski Odbor DPS-a ima puno povjerenja. I do sada su se na čelu ove škole nalazili profesionalno odgovorni i svom poslu privrženi ljudi, kojima je takav odnos prema poslu bio dobra preporuka za neki drugi odgovoran posao. Ne vidimo nijedan razlog da to tako ne bude i u ovom slučaju”.

Forca: Pljačka združenim snagama

Poslanik Force Genci Nimanbegu smatra da je izjava o zloupotrebi u lokalnoj vlasti hrabar iskorak i da Dervišijeve izjave samo potvrđuju ono što je godinama evidentno u radu lokalne uprave u Ulcinju:

“Iz izjave je jasno da se ovakva zloupotreba sredstava nije mogla odvijati samo od strane jednog lica, već je to udruženi napor koalicije na vlasti DUA-DPS i PDP, i njihovih čelnika. Nadam se da oni koji su upoznati sa svim mahinacijama neće svoja saznanja reći samo u svojim partijskim organizacijama već javno pred kompetentnim organima i preko medija”.

Škrelja tvrdi da su partijski organi, kao što su izvršni i opštinski odbor uvijek otvoreni i da na njima članovi i funkcioneri DPS-a imaju pravo da otvaraju pitanja koja smatraju neophodnim. Time se, smatra on, osnažuje povjerenje građana i u DPS i u izvršnu vlast.

“Ukazivanje na eventualne manjkavosti u funkcionisanju, kako partije tako i izvršne vlasti, uvijek je motivisano namjerom da se one otklone. Time svi naši članovi, g. Derviši i svi ostali, pokazuju svoj odgovoran odnos prema građanima”, kazao je Škrelja.

Bonus video: