Rifat Rastoder: Uslovi za predstojeći popis bolji nego 2003.

Ako ništa drugo građani će ovoga puta moći spriječiti svako eventualno krivotvorenje sopstvenog iskaza, korišćenjem prava na dobijanje kopije takozvane Popisnice
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 21:07h

Uslovi za predstojeći popis regularniji su od onih u kojima je realizovan prethodni, 2003. godine, mada je evidentno ponavljanje pojedinih formalno pravnih i političkih grešaka i ponašanja, ocijenio je potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder. Ako ništa drugo, kako je rekao, građani će ovoga puta moći spriječiti svako eventualno krivotvorenje sopstvenog iskaza, korišćenjem prava na dobijanje kopije takozvane Popisnice, “što treba obavezno i činiti”, prenosi MINA.

Rastoder smatra da se, i sa stanovišta formalno pravne objektivizacije, ne može sporiti činjenica da je i struktura popisnih tijela adekvatnija, kao i da su na transparentniji način konstituisana.

„Nažalost, uprkos svim upozorenjima, pa i dogovorima na različitim nivoima, očigledno je i ponavljanje jednog broja i formalno pravnih i političkih grešaka i ponašanja“, kazao je on.

Crnogorski građani na privremenom radu u inostranstvu

Jedna od njih se, kako je naveo, ponovo odnosi na one crnogorske građane i formalno pravne stanovnike, državljane i birače, na privremenom radu u nekoj od evropskih ili drugih država, koje je MONSTAT, nakon prvog objelodanjivanja rezultata prošlog popisa, brisao iz zvaničnih rezultata popisa.

„Čime je, po automatizmu, ukupan broj stanovnika i državljana Crne Gore smanjen za čitavih devet procenata i istovremeno bitno poremećen stvarni procenat učešća u stanovništvu, odnosno realnom društvenom i državotvornom biću, pripadnika pojedinih naroda i drugih zajednica“, tvrdi Rastoder.

Ovoga puta je, prema njegovim riječima, uprkos decidnoj zakonskoj odredbi, instrukcijama popisivačima propisano da se o tim osobama prikupe odgovori na samo šest od ukupno 35 pitanja.

„Konkretnije, o tim osobama se neće prikupljati podaci o njihovoj vjerskoj, kao ni nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i slično. Nema čak ni naznake da je to moguće učiniti dolaskom u domovinu i neposrednim iskazom“, precizirao je on.

Na stranu, kako je naveo, što ponovo nije čak ni uzeta u obzir eventualna mogućnost popisa tih građana i drugih državljana Crne Gore iz iseljeništva posredstvom konzularnih predstavništava.

Greške političke prirode „još brojnije i oporije"

On je ocijenio da su greške političke prirode „još brojnije i oporije, jer su posljedica nasljeđa svijesti koja je možda i najveći balast savremenoj Crnoj Gori”.

„Između ostalog, mnogi o predstojećem popisu još govore kao o isključivo statističkom pitanju, a iz kojekakvih saopštenja vape zbog ugroženosti samo ’sopstvene’ nacije ili se, pak, kao tek slučajno izjašnjavaju ko su i što su“, pojasnio je Rastoder.

Posebno su, kako je naveo, karakteristični zagovornici države građana, koji to u svakoj mogućoj prilici naglašavaju, a, istovremeno, insistiraju na kojekakvim nacionalnim (državnim) institucijama, organizacijama.

„Da i ne govorimo o gotovo uobičajenom insistiranju na pojmu ’nacionalne manjine’, najčešće praćenom neskrivenim žalom što to nije riješeno Ustavom“, dodao je on.

Zato bi, smatra Rastoder, u susret predstojećem popisu, možda i najpreče bilo suočiti se sa činjenicom da ni vjerski, kao ni nacionalni i ukupno kulturološki identitet niti jednog od ovdašnjih naroda, odnosno njihovih pripadnika, i nije baš samo puki iskaz trenutnog osjećaja.

„Već da svi sežu mnogo dublje i mnogo dalje i od našeg osjećaja i od pojedinačnog pamćenja“, precizirao je on.

To, kako je naveo, ne znači i da ne treba uvažiti svaki mogući iskaz kao isključivo lično pravo.

Vujanović je glavni krivac

Popis nije statističko, nego prvorazredno državno, nacionalno, čak i sudbinsko pitanje, poručeno je sa tribine Pokažimo samopoštovanje – državno dostojanstvo i nacionalni identitet, koju je organizovala NVO Patria.

Publicista Stevo Vučinić ocijenio je da to potvrđuje miješanje srpske Crkve i države Srbije. “Njihov cilj je da utiču da se smanji broj građana koji se na popisu izjašnjavaju kao Crnogorci, da bi na temelju te činjenice doveli u pitanje i državnost i crnogorski karakter države”, smatra on.

Vučinić je pozvao Crnogorke i Crnogorce da na popisu pokažu samopoštovanje. “I crnogorskim jezikom potvrde da postojimo kao narod, da bi naša domovina bila nezavisna i priosperitetna država”, poručio je on.

Na skupu je ocijenjeno da Srbija vodi organizovanu kampanju uoči popisa u Crnoj Gori

Akademik Vukić Pulević je nedavnu posjetu srpskog predsjednika Borisa Tadića Crnoj Gori i otvaranje konzulata Srbije u Herceg Novom uoči popisa, nazvao cirkusom i uznemiravanjem. Najodgovorniji za sve što se danas dešava, ocijenjeno je, zaslužne najodgovornije ličnosti u državi, na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem. “Ponašanje našeg predsjednika u Herceg Novom bilo je snishodljivo, privatno, neprotokolarno, i neprijatno”, kazao je predstavnik Fondacije Sveti Petar Cetinjski Drago Rašović.

Galerija

Bonus video: