Srpsko Ministarstvo za dijasporu dalo 10.000 Srbima u Crnoj Gori

Prošle godine, Fudbalskom klubu "Obilić" iz Herceg Novog za realizaciju projekata dodijeljeno oko 4.500 eura
0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Tadić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2011. 08:40h

Srpsko Ministarstvo za dijasporu, prošle godine, prema zvaničnim podacima, Srbima je u Crnoj Gori odobrilo manje od 10.000 eura, saopšteno je "Vijestima" iz te institucije.

U odgovorima, dobijenim na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, prošle godine, Fudbalskom klubu "Obilić" iz Herceg Novog za realizaciju projekata dodijeljeno je 450.000 dinara, odnosno oko 4.500 eura.

Na osnovu istog Konkursa o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba, SPDK “Prosvjeta”, takođe iz Herceg Novog, za realizaciju projekta “Književna radionica” od Ministarstva je dobila 50 hiljada dinara manje, odnosno oko 4.000 eura.

"Ove godine, za sve zemlje regiona opredijeljeno je ukupno 20.000.000 dinara (200.000 eura)", saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva dijaspore Srbije.

Pravo da svojim projektima konkurišu, prema zakonskim rješenjima, imaju nevladine organizacije koje su registrovane i imaju sjedište u regionu, odnosno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, Albaniji, Mađarskoj i Srbiji.

U odgovorima se pojašnjava, da će konkursna komisija, formirana na predlog ministra za dijasporu, razmotriti pristigle projekate i utvrditi predlog za sufinansiranje projekata, rukovodeći se isključivo kvalitetom projekata.

Bonus video: