Popović: Đukanović dokazao da ima poremećen pogled na svijet

Kako je kazala potpredsjednica Demokrata, bombe, pištolji i kriminalni obračuni nisu izum crnogorskog podzemlja, ali bi Đukanović kao "anahroni šef nad šefovima trebalo da zna da su to relikti prošlosti u mnogim državama"
75 pregleda 2 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 31.03.2018. 19:05h

Zarobljena država nije kovanica koja je tek tako i bez argumenata nastala, a nakon odlaska Mila Đukanovića sa vlasti biće poznata jačina njegovih veza sa organizovanim kriminalom i njegovo mjesto u regionalnim okvirima takvih organizacija, smatra potpredsjednica i poslanica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

Ona se osvrnula na izjavu lidera DPS-a da je „rat kriminalnih klanova prateći problem ubrzanog civilizacijskog razvoja“.

Kako je kazala, upravo su se kriminalni klanovi rađali i množili "kao pečurke" u tri decenije vladavine Đukanovićeve partije, dok su se "gasile fabrike, mladost gasila i odlazila, slobode i prava gasila i oduzimala".

"A predsjednik DPS-a, sedmostruki premijer i kandidat za predsjednika po drugi put u veoma je bliskoj vezi sa tim klanovima. Tek nakon njegovog skorog odlaska sa vlasti biće poznata jačina njegovih veza sa organizovanim kriminalom i njegovo mjesto u regionalnim okvirima takvih organizacija. Zarobljena država, termin koji je počela i Evropska unija da koristi u svojim zvaničnim dokumentima, nije kovanica koja je tek tako i bez argumenata nastala. To znaju svi građani Crne Gore koji su ikad povodom ičega očekivali neselektivnu pravdu od institucija ove države. To znaju građani Crne Gore kojima su letjeli iznad glava avioni sa cigaretama. To znaju građani Crne Gore koji su gledali šverc nafte na jezeru. To znaju svi službenici koji su svjedočili mahinacijama iz kojih je familija Đukanović izlazila sa, po pravilu, desetak miliona eura u plusu", kazala je Popović.

Đukanović, smatra ona, ima potpuno izvrnute poglede na svijet oko sebe, na civilizaciju i svoje mjesto u njoj.

"Bombe u blizini vrtića, bombe u zgradama, ubistva na najprometnijim mjestima u sred bijela dana, kao obračuni u podne na divljem zapadu – sve je to za šefa nad šefovima, Mila Đukanovića, dio ubrzanog civilizacijskog razvoja. Po njegovom shvatanju vjerovatno i jeste, jer je on šef nad šefovima. „Šef“ – to je bezbroj puta i dokazao – ima potpuno naopačke okrenute poglede na svijet oko sebe, na civilizaciju i svoje mjesto u njoj. Čovjek koji je zaslužan za to što na mjesečnom nivou imamo više dojava o bombama nego novorođenčadi govori o razvoju, pa još i – ubrzanom. Ne zamjeraju njemu građani to što on stalno iznalazi nesuvisla opravdanja za svoja nepočinstva, već što uvijek nalazi neke formulacije kojima vrijeđa njihovu inteligenciju. Čovjek koji je svojevremeno izjavio da u Crnoj Gori ne postoji organizovani kriminal došao je do stadijuma u kojem organizovani kriminal, taj koji ne postoji, svrstava u nus-pojavu ubrzanog razvoja. Pa još civilizacijskog. Ne, to je vraćanje nekoliko koraka nazad u civilizaciju", dodaje Popović.

Kako napominje, bombe, pištolji i kriminalni obračuni nisu izum crnogorskog podzemlja, ali Đukanović bi kao "anahroni šef nad šefovima trebalo da zna da su to relikti prošlosti u mnogim državama."

"Da su se mnoge države, zapravo, profilisale kao istinske i ozbiljne države tek kad su se obračunale sa svojim „žestokim momcima“. Ali su ti procesi, makar u civilizaciji kojoj bi po svemu trebalo da pripada ovaj naš prostor, završili otprilike onda kad je Đukanović „na demokratskim izborima“, kako prije neku noć reče, došao na vlast. A u stvari, došao je na vlast na talasu nezadovoljstva građana iskazanog na ulici, došao je na vlast revolucijom, neko bi rekao i državnim udarom. Povod je bilo okretanje par jagnjadi na ražnju. A onda on i još par porodica bliskih njemu obrnuše milijarde novca građana i imaju smjelosti i obraza da to nazovu civilizacijskim razvojem. Ne, Đukanoviću, to se zove produkt besprizornog anticivilizacijskog, nepristojnog, vulgarnog i surovog uspostavljanja nove kaste pijavica koje su Crnu Goru vratile makar pola vijeka unatrag. Građani ti već duže govore, ali ih ne čuješ – odlazi više, oćemo da živimo. Čućeš ih za par nedjelja. A do tada ćemo istrpjeti činjenicu, koja je ujedno i jedan od najvećih paradoksa, da se na čelu “žestokih momaka” u Crnoj Gori nalazi najveća politička kukavica, koja ne smije izaći na crtu nijednom kandidatu za predsjednika Crne Gore", zaključila je Popović.

Bonus video: