Grahovac: Đukanović i njegovi će postati i anticrnogorci

Bili su strastveni komunisti, pa antikomunisti, poslije su postali strastveni miloševićevci, kasnije strastveni antimiloševićevci, sada su strastveni Crnogorci, kazao je Grahovac
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 08:28h

Jedna od glavnih opasnosti koje prijete zapadnom Balkanu je organizovani kriminal, odnosno njegova azijsko-balkansko-južnoamerička transverzala, koja može ponovo da pregrije taj prostor, ocijenio je geopolitički analitičar Blagoje Grahovac.

General u penziji, na skupu “Geopolitika i Balkan” u Ljubljani, koji je organizovao Ifimes, ocijenio je da male zemlje, poput Crne Gore preko organizovanog kriminala počinju biti veoma važne u geopolitičnom smislu.

Grahovac smatra da je od svih zemalja na Balkanu, Crna Gora najviše pogođena korupcijom i organizovanim kriminalom. Za Grahovca isključivi razlog za to leži u činjenici da je ista politička elita na vlasti 20 godina:

“Najprije su bili strastveni komunisti, zatim strastveni antikomunisti, poslije su postali strastveni miloševićevci, kasnije strastveni antimiloševićevci, sada su strastveni Crnogorci dok tvrdim da će uskoro biti strastveni anticrnogorci. Moraće da odgovaraju, a anticrnogorcem se postaje ili u zatvoru ili u egzilu”, dodaje Grahovac.

Za propale ruske investicije odgovorna politička elita

Spominjući odnose između Rusije i Crne Gore, penzionisani general kaže da treba govoriti na tu temu iskreno, kako zbog sumnjivog ruskog kapitala u Crnoj Gori ne bi bio anatemisan ruski narod.

Na zapadnom Balkanu tradicionalno, kulturološki nemamo izgrađen odnos iskrenosti jednih prema drugima, prevarantski mentalitet dominantno je obilježje naših odnosa, rekao je Grahovac

Mada Slovenija uživa veliki ugled u zemljama nekadašnje Jugoslavije, on smatra da poneke negativne priče u vezi sa korupcijom koje stižu iz Slovenije, utiču destruktivno. Kao loš slovenački primjer, Grahovac navodi korupciju u lobiranju.

“Na zapadnom Balkanu tradicionalno, kulturološki nemamo izgrađen odnos iskrenosti jednih prema drugima, prevarantski mentalitet dominantno je obilježje naših odnosa. U takvoj situaciji kada se traži podrška u EU ili u SAD, sistem lobiranja zemalja Balkana je najčešće vezan za Sloveniju u kojoj se dešavalo da jedan lobista od čak dva suprotstavljena tabora uzme novac”.

Samo deklarativno zalaganje za ulazak u EU

Grahovac je optužio vladajuće snage u zemljama Balkana kako se samo deklarativno zalažu za ulazak u EU.

“Srbija i Kosovo su prošle kroz sve odnose u istoriji, a nikada nisu pokušale da budu prijatelj jedna drugoj”, kazao je Grahovac

“To treba da bude paket pomirenja u kojem se između ostalog neće pričati o granicama, to je način da se ugasi velikosrpski nacionalizam, da opstane BiH, da se riješi spor između Srba i Albanaca”, dodao je Grahovac.

“Srbija i Kosovo su prošle kroz sve odnose u istoriji, a nikada nisu pokušale da budu prijatelj jedna drugoj”, kazao je Grahovac i dodao da se ideja velike Albanije ne razvija na Kosovu ili u Albaniji, već u njihovoj dijaspori, čiji pojedini djelovi predstavljaju punktove za organizovan kriminal.

Bonus video: