Ministri pravde Crne Gore i Srbije poručili da ne postoje zaštićene osobe

Marković nije krio razočarenje što Skupština Crne Gore nije verifikovala ugovor o izručenju između Srbije i Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 15:06h

Ne postoje zaštićena lica ni u Srbiji ni u Crnoj Gori i granice Srbije i Crne Gore neće postojati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručili su ministri pravde Crne Gore i Srbije Duško Marković i Snežana Malović, koji su razgovarali u bečićkom "Splendidu" na margini ministarstvog sastanka zemalja jugoistočne Evrope.

"Izražavam zadovoljstvo zbog dogovora koji smo napravili o daljoj saradnji između Srbije i Crne Gore. Sigurna sam da će ona biti veoma plodonosna, prvenstveno da će se odnositi na implementaciju ugovora koji je Srbija potpisala sa Crnom Gorom" kazala je Malovićeva.

Navodeći da su se dogovorili u kom pravcu treba dati nove podsticaje da saradnja bude još veća, kvalitetnija i da budu bolji rezultat i Marković nije krio razočarenje što Skupština Crne Gore nije verifikovala ugovor o izručenju između Srbije i Crne Gore.

"Sinoć sam nakon završetka prvog dana ove konferencije bio iznenađen kada sam čuo da parlament nije prihvatio predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Srbije i Crne Gore o izručivenjuju sopstevnih državljana. Vlada je danas imala posebnu sjdnicu i ponovo utvrdila je predlog zakona i proslijedila ga parlamentu po htinom postupku i očekujemo usvajanje tog zakona. Želim ovu priliku da iskorstim da kažem da se protiv organizovanog kriminala ne može boriti samo deklaracijama, protiv organizovanog kriminala se ne možemo suprotsatvaljati političkim stavovima, pa ni opštim kritizerstvom" kazao je Marković.

On je istakao da se tom problemu moramo suprotstaviti realnim politikama i konkretnim mjerama.

"Ovo što je juče urađeno u parlamentu nije realna politika i nijesu konkretne mjere u borbi protiv organizovanog kriminala. Vlada je odlučna da nastavi snažno borbu protiv organizovanog kriminala i zbog toga smo danas tražili hitnu i vanrednu sjednicu parlamenta radi potvrđivanja ovog zakona. Nažalost, moram da konstatujem da u parlamentu juče nijesu glasali za zakon oni koji su najoštirji kritičari crnogorske Vlade u rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Treba da prestanemo sa kritikama, treba da radimo konkretne stvari, da definišemo mehanizme i alate koji će dati i konkretne rezultate. Sve što smo do sada uradili na osnovu ugovora koji su potpisani, Vlada je dala saglasnot da se ti ugovori privremeno primjenjuju do njihovog parafiranja i nema promjene pravnog statusa u odlukama koje smo mi u međuvremenu realizovali" kazao je Marković.

Bonus video: