Vujanović više nema kredibilitet da bude predsjednik

"Vujanović se u više navrata, ponašao kao oktroisani poglavar neke satelitske banana republike, a ne kao predsjednik suverene i međunarodno priznate države".
139 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.03.2011. 10:38h

Crnogorski P.E.N. centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika ocjenjuju da je Filip Vujanović više nema kredibilitet da bude predsjednik Crne Gore, zbog snishodljivosti u odnosu na srpske državnike.

"U ustavnom poretku Crne Gore predsjednik države predstavlja najvišu instancu unutrašnjeg i međunarodnog suvereniteta. Trenutni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u svom drugom predsjedničkom mandatu, selektivno i nedovoljno štiti nacionalne i državne interese Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U nekim slučajevima, navode te organizacije, Vujanović čak i podriva samostalnost i međunarodni ugled Crne Gore.

To se, kako je saopšteno, posebno očituje u snishodljivosti predsjednika Crne Gore u odnosu na srpske državnike, kao i pristrasnosti prema glavnom instrumentu beogradskog hegemonizma - Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

"Naime, predsjednik Crne Gore se dosad u više navrata - sjetimo se polutajnih sastanaka s presjednikom Srbije Borisom Tadićem ili javnih pohvala mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju Radoviću, koji najvulgarnije vrijeđa crnogorsku naciju - ponašao kao oktroisani poglavar neke satelitske banana republike, a ne kao predsjednik suverene i međunarodno priznate države", navode Crnogorski P.E.N. i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.

Pozivom predsjedniku Srbije da zajednički otvore, narodski rečeno silom nasramotu, nezavršeni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom, u odsustvu imenovanog generalnog konzula, smatraju oni, "predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se implicitno pridružio velikosrpskoj kampanji u koju su uključeni državni organi Srbije, Srpska pravoslavna crkva, prosrpske stranke u Crnoj Gori, nevladine organizacije".

"Činjenica da je Crna Gora danas jedina evropska država protiv koje se izvana vrši pritisak za promjenu nacionalne strukture na popisu stanovništva, i da je Vlada Crne Gore u svom protestu Vladi Republike Srbije jasno saopštila da je riječ o nastavku starog srpskog hegemonizma, nedvosmisleno pokazuju da Filip Vujanović više nema političkog i patriotskog kredibiliteta da bude predsjednik Crne Gore", navodi se u saopštenju koje je potpisuju predsjednik CDNK Milorad Popović i predsjednik Crnogorskog P.E.N. centra Mladen Lompar.

Bonus video: