Tadić i Vujanović: Otvaranje konzulata neće uticati na popis

Konzulat će biti od koristi građanima i turistima koji će ove i idućih godina dolaziti u ovaj divni grad i divnu zemlju.
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 19:20h

Srpski i crnogorski predsjednici Boris Tadić i Filip Vujanović negiraju da otvaranje konzulata u Herceg Novom može uticati na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori. Kategorični su da kampanje nema i da je otvaranje konzulata samo još jedan dokaz prijateljstva dvije države.

"Neka se građani izjašnjavaju onako kako se osjećaju", kazao je crnogorski predsjednik, ističući da je popis samo "statistički iskaz" i da otvaranje konzulata ne može uticati na nacionalni identitet bilo kog Crnogorca ili Srbina.

"Ponižavajuće je da se na nečiju nacionalnost, jezik i vjeru može propagandom uticati", kazao je Vujanović.

Govoreći o strategiji srpske vlade o odnosima sa Srbima u regionu, Vujanović je kazao da jedna njena odredba "ulazi u Ustav Crne Gore vrijeđajući njegovo ustrojstvo čiji je esencijalni dio odredba da je ona građanska država. On je kazao da je to srpska vlada odmah ispravila.

"A sve ostalo će se u jednoj finoj i prijateljskoj atmosferi rješavati", kazao je Vujanović.

"Svaka država ustavom definiše samu sebe. Susjedne države ne mogu da se miješaju u ono što je isključiva nadležnost građana te države. Tako i Srbija ne definiše niti se miješa u ustavna određenja susjednih država, ni Crne Gore, ni Hrvatske, ni BiH", kazao je Tadić, kategoričan da "jedino građani tih država mogu da definišu vlastiti ustav i ko je konstuitutivan narod".

On je kazao da Srbima u Crnoj Gori treba obezbijediti najveći nivo prava, kao i da svaka država ima pravo i obavezu da brine o identitetu vlastitog naroda koji ne živi u matičnoj državi, ali da se to mora uraditi tako da se nijednog trenutka ne dovede u pitanje suverenitet i integritet svake susjedne države.

“To je crvena linija koja nikada ne smije biti pređena“, kazao je Tadić.

"Isključivo građani srpske nacionalnosti u Crnoj Gori imaju pravo da se bore za svoj identitet. Srbija nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore", kazao je Tadić, dodajući da isto važi i za građane crnogorske nacionalnosti u Srbiji.

Konzulat od koristi građanima i turistima

Konzulat je otvoren na prvom spratu u zgradi u čijem prizemlju radi Budvanska komercijalna banka u glavnoj gradskoj ulici.

"Konzulat će biti od koristi građanima i turistima koji će ove i idućih godina dolaziti u ovaj divni grad i divnu zemlju. To će biti pretpostavka daljeg povezivanja naših građana i naših naroda“, kazao je Tadić ističući da "Republika Srbija već nekoliko godina ulaže napore da otvori konzulat u Herceg Novom, ali i drugim gradovima bivše Jugoslavije kako bi pospješili saradnju, omogućili bolje uslove našim građanima i obezbijedili viši nivo povezivanja".

On je istakao da je budućnost dvije zemlje u Evropskoj uniji, ali da prije nego što postanu članice te asocijacije moraju iskoristiti sve potencijale međusobne saradnje na Zapadnom Balkanu, "poštujući jedni druge, poštujući integritet jedne i druge zemlje i sve identitete koji postoje na ovom našem zajedničkom prostoru - pod nebom Zapadnog Balkana".

"Našim prisustvom dajemo značaj ovom konzulatu i na taj način podstičemo saradnju turizma Crne Gore i Srbije, dalju ekonomsku saradnju i bolju komunikaciju građana", kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, ističući da je otvaranje srpskog konzulata u Herceg Novom" još jedan most sa Srbijom koji će omogućiti bolju komunkaciju građana Srbije u Crnoj Gori .

Otvaranju konzulata Srbije u Herceg Novom prisustvovali su predsjednici sve tri bokeljske opštine, predstavnici svih partija koje djeluju u Herceg Novom, kao i predstavnici sveštenstva.

Na otvaranje došao i Amfilohije

Iako protokolom nije bilo predviđeno, na otvaranje konzulata, dok su dva predsjednika odgovarali na novinarska pitanja, pojavio se mitropolit SPC Amfilohije koji se zatim slikao se predsjednikom Tadićem.

Ispred zgrade konzulata okupio se jedan broj građana koji su aplauzom dočekali oba predsjednika koji su se sreli ispred zgrade konzulata.

Galerija

Bonus video: