Originalno rješenje Bogdanovića i Lukšića: Brijest koji će spasiti Cetinje

O sadnji brijesta odlučeno je tokom sastanka koordinacionog odbora, kojim je predsjedavao premijer Igor Lukšić
106 pregleda 0 komentar(a)
Biljarda, Cetinje, Foto: Pbase.com/xerius
Biljarda, Cetinje, Foto: Pbase.com/xerius
Ažurirano: 16.03.2011. 16:43h

I pored brojnih egzistencijalnih problema sa kojima se suočava prijestonica, uprava tog grada odlučila je da u najskorije vrijeme zasadi mladicu brijesta.

Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović potvrdio je da će se u najskorije vrijeme krenuti sa realizacijom sadnje jednog brijesta, i to na mjestu gdje se nekada nalazilo drvo ispod čije krošnje je kralj Nikola rješavao probleme i nedoumice Crnogoraca.

O sadnji brijesta, po njegovim riječima, odlučeno je tokom sastanka koordinacionog odbora, na kojem je razgovarano i o pravnim pitanjima koja su definisana projektom Cetinje grad kulture 2010-2013, a kojim je predsjedavao premijer Igor Lukšić.

“Ta ideja prihvaćena je na opšte zadovoljstvo, a realizovaće je prijestonica u saradnji sa Vladom i Ministarstvom kulture”, kazao je Bogdanović.

Prvi čovjek Cetinja kazao je “Vijestima” da ideja o sadnji brijesta datira od ranije, pogotovu ako se uzme u obzir istorijski fakt da su decenijama ispred Biljarde i na Balšića pazaru upravo brijestovi bili prepoznatljivi kao kulturni motivi.

Prijestonica realizacijom ove ideje samo započinje obnovu Cetinja, u kojem su najdominantniji problemi vodosnabdijevanja i nezaposlenosti

Brijest, o kojem su odlučivali vrh Vlade i lokalne uprave Cetinja, biće zasađen u prvoj polovini aprila, a može se zaključiti i da je riječ o nastavku “poštovanja duge tradicije”.

Naime, sredinom prošlog mjeseca, odlučeno je da novi zaštitni znak Ustavnog suda bude stilizovani list brijesta, upravo zato što se simbolički naslanja na brijest kod Biljarde, koji je 1918. godine iščupan.

Bogdanović je, govoreći o brijestu, kazao da prijestonica realizacijom ove ideje samo započinje obnovu tog grada, u kojem su najdominantniji problemi vodosnabdijevanja i nezaposlenosti.

“Ti problemi bi trebalo u najvećoj mjeri da budu riješeni u narednoj godini, a uskoro počinjemo sa realizacijom planova”, kazao je Bogdanović.

Po njegovim riječima, sadnja brijesta samo je dobar nagovještaj da će se krenuti sa rješavanjem krupnih problema.

Bonus video: