Joanikije čestitao Tadiću za rad na poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore

Tadić posjetio rođake, pa produžio za Herceg Novi, na otvaranje konzulata Srbije
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 15:23h

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, od koga je, uz dobrodošlicu, dobio čestitke za rad na poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore.

Podsjetivši da je rekonstruisani Vladičanski dvor u Nikšiću bila duhovna prijestonica stare Hercegovine, u kojoj je stolovao Sveti Vasilije Ostroški, duhovni pastir i Tadićevih predaka, rođenih u Pivi, Joanikije je istakao da je dragocjeno što Tadić "pažljivo i istrajno" radi na unapređenju odnosa između Srbije i Crne Gore.

Vladika je ocijenio da problemi koje Tadićevi sunarodnici imaju u Crnoj Gori "niti su toliko mali da bismo ih mogli prećutati, niti toliko veliki da ih ne bismo mogli rješavati".

"Vi ste svojim promjerom posvjedočili da i veliki, nagomilani problemi, između različitih naroda, a kamoli među braćom, mogu rješavati dijalogom istine i pravde, uz dobru namjeru i sa potpunim međusobnim uvažavanjem. To je dobar znak da ćete u potpunosti uspjeti u vašoj plemenitoj namjeri da unaprijedite odnose između Srbije i Crne Gore, što između ostalog, uključuje i pravdu za Srbe, zaštitu srpskog jezika i srpskog kulturnog nasljeđa u Crnoj Gori", rekao je Joanikije, koji je sa Tadićem, iza zatvorenih vrata, razgovarao pola sata.

Đokovići u Nikšiću kao kod kuće

Boris Tadić prije podne je proveo na Gornjem Polju kod rođaka, a odmah nakon sastanka sa vladikom produžio je u Herceg Novi, gdje sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem otvara konzulat Republike Srbije.

Joanikija su posjetili i Srđan i Goran Đoković, otac i stric najboljeg srpskog tenisera Novaka, koji su prije podne proveli u rodnom selu svog djeda, na Jasenovom polju.

"Velika nam je čast da vas pozdravimo i što poznajemo Novaka, velikog predstavnika svjetskog i srpskog sporta. Kako je bilo na Jasenovom polju", pitao je vladika.

Bonus video: