Ambasador Videtič: NATO može pomoći Crnoj Gori

Najavljeno debatno takmičenje za srednjoškolce i studente na temu Mladi i NATO kao i takmičenja u govorništvu, fotografiju i videoklipove.
70 pregleda 0 komentar(a)
NATO i mladi, Foto: Boris Pejović
NATO i mladi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2011. 14:24h

"NATO može pomoći Crnoj Gori, ali i Država, u oblastima u kojima ima iskustva može doprinjeti bezbjednost Alijanse", rekao je ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Jernej Videtič na konferenciji NATO i mladi.Prema njegovim riječima, NATO se bavi širokim spektrom izazova."Zbog veće aktivnosti saradnje među državama primjenjuju se standardi Alijasne, i svaka članica preuzima dio odgovornosti za izvođenje kolektivne bezbjednosti", rekao je on, dodajući da je smisao saradnje u NATO-u zajednička diskusija i donošenje odluka na osnovu konsensuza.

"Zbog veće aktivnosti saradnje među državama primjenjuju se standardi Alijasne, i svaka članica preuzima dio odgovornosti za izvođenje kolektivne bezbjednosti", rekao je Videtič.

Šef koordinacionog tima za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore, Dragan Pejanović kazao je da Tim želi da komunicira sa svim strukturama crnogorskog društva a, kako je naglasio, poseban niz aktivnosti osmišljen je sa srednjoškolcima i studentima."Koordinacioni tim će učestvovati u brojnim aktivnostima kojima je cilj podizanje nivoa informisanosti mladih u procesu mladih u evroatlantske strukture", rekao je on.Pejanović je najavio debatno takmičenje za srednjoškolce i studente na temu Mladi i NATO kao i takmičenja u govorništvu, fotografiju i videoklipove."Želim mlade da podstaknem da komunikacijom sa Koordinacionim timom postoji niz mogućnosti. Oni mogu svoje ideje pretočiti u aktivnosti koje će biti realizovane", poručio je on, dodajući da Tim mlade vidi kao osnovni resurs i osnovu na kojoj treba da počiva razvoj Crne Gore.

Prorektor crnogorskog Univerziteta, Anđelko Lojpur, uvjeren je da će se država u predstojećem precesu integracija više oslanjati na pomoć akademske zajednice.

Bonus video: