Vujanović i Tadić otvaraju konzulat Srbije u Herceg Novom

Generalni konzulat u Crnoj Gori sa sjedištem u Herceg Novom obuhvataće teritoriju opština Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi
90 pregleda 0 komentar(a)
Tadic Vujanovic, Foto: Arhiva Vijesti
Tadic Vujanovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2011. 09:45h

Današnji susret predsjednika Srbije i Crne Gore Filipa Vujanovića i Borisa Tadića na otvaranju konzulata Srbije u Herceg Novom doprinijeće normalizaciji odnosa između dvije države, pogoršanih nakon što je Vlada Srbije usvojila Strategiju o odnosima sa Srbima u regionu, smatraju analitičari u Beogradu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić je kazao “Vijestima” da su odnosi između Srbije i Crne Gore ponovo ušli u jednu od svojih "neurotičnih faza".

"Beograd u želji da nešto uradi, to uradi loše i onda to izazove nervozu u Podgorici, tako da su se odnosi ponovo iz vedra neba ušli u priču za koju smo mislili da je iz nas", rekao je on.

Tadić je i prošle godine, kada su takođe odnosi dviju država bili na niskom nivou, posjetio Crnu Goru. Srbija je optuživala Crnu Goru da ne želi da se bori protiv organizovanog kriminala, a odnosi dviju država su bili zaoštreni, jer je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom.

Tadić i Vujanović danas će zajedno otvoriti konzulat Srbije u Herceg Novom. Tadić će tokom boravka u Herceg Novom obići izložbu u Gradskoj galeriji i zatim prisustvovati prijemu, koji priređuje grad Herceg Novi u Gradskoj kafani.

Vlada Srbije je 2. decembra donijela odluku o otvaranju Generalnog konzulata u Crnoj Gori sa sjedištem u Herceg Novom. Konzularno područje obuhvataće teritoriju opština Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi.

I prošle godine slično

Tadić je i prošle godine, kada su takođe odnosi dviju država bili na niskom nivou, posjetio Crnu Goru. Srbija je optuživala Crnu Goru da ne želi da se bori protiv organizovanog kriminala, a odnosi dviju država su bili zaoštreni, jer je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom.

Posjeta Tadića je uslijedila i neposredno nakon što je tadašnji premijer Milo Đukanović optužio savjetnika predsednika Srbije Mlađana Đorđevića da organizuje opoziciju u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora i da se direktno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Tadić je u zvaničnoj posjeti Podgorici bio i krajem prošle godine, gdje je otvorio sjedište Privredne komore Srbije i Biznis forum.

Crnogorski predsjednik je u zvaničnoj posjeti Srbiji bio u maju 2009. godine, a godinu dana kasnije predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić je tvrdio da ima saznanje od nekih drugih institucija o tajnom susretu Vujanovića i Tadića u Beogradu.

Premijer Igor Lukšić nedavno je bio u privatnoj posjeti Beogradu, koju je iskoristio za razgovor sa Tadićem i premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Dobro je kad Srbija nema ministarstvo za Crnu Goru

Direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta "Vijestima" je rekao da je reakcija obiju strana na Strategiju bila neopravdana, da se stvari preuveličavaju i dodao da je kada je riječ o Srbiji "dobro sve dok nema Ministarstvo za Crnu Goru".

"Radi se o malom pokušaju da se izvrši pritisak na Podgoricu kako bi se Srbi koji žive u Crnoj Gori izjasnili na popisu", ocijenio je Dereta.

On napominje da je današnji susret Tadića i Vujanovića znak dobre volje kako bi se situacija prevazišla.

Simić je kazao da je "smiješno" to što se lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ogradio od potpredsjednika svoje stranke i ministra za dijasporu Srđana Srećkovića zbog Strategije, navodeći da je i to pokazalo da vlada u Beogradu škripi i da ju je trebalo rekonstruisati.

Bonus video: