Službenici u Skupštini moraju da uče bez prestanka

Službenici u parlamentu moraće da uče kako da se bolje organizuju, međusobno sarađuju i budu na usluzi poslanicima i medijima
304 pregleda 0 komentar(a)
Damir Davidović, Foto: Arhiva Vijesti
Damir Davidović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2011. 10:28h

Zaposleni u Skupštini Crne Gore moraće da uče o procesu izrade zakona i njihovom usklađivanju sa evropskom praksom, kako bi parlament ispunio svoju nadzornu ulogu, predviđeno je Strategijom razvoja ljudskih resursa u Skupštini.

Strategijom, koju je predložio generalni sekretar Skupštine Damir Davidović, predviđeno je jačanje ljudskih resursa parlamenta i unapređenje njihovih profesionalnih kvaliteta.

Službenici u parlamentu moraće da uče kako da se bolje organizuju, međusobno sarađuju i uvijek budu na usluzi poslanicima i medijima. Za poboljšanje rada zaposlenih biće zadužen Biro za upravljanje, koji će raditi redovne analize učinka i znanja zaposlenih, i koordinisati obuku do 2013. godine.

Zaposleni će, kako se navodi, kroz redovne treninge učiti da organizuju aktivnosti u Skupštini, pomažu poslanicima i trude se da rad Skupštine bude transparentan.

Da bi parlament bio spreman za novu fazu u odnosima Crne Gore i Evropske unije, oni će morati da uče o nadzornoj ulozi Skupštine i unapređuju znanje u oblasti evropskih integracija, posebno prava EU.

Službenici da pokažu veći stepen produktivnosti

Službenici u Skupštini će, navodi se u dokumentu, pripremati informativne preglede stručnih materijala i o njima redovno informisati poslanike. Zaposleni će, između ostalog, morati i da poboljšaju vještine u komunikaciji sa javnošću.

Davidović ističe da će zaposleni morati da pokažu veći stepen produktivnosti i kvaliteta. Dok se od zaposlenih očekuje da više i bolje rade, od skupštinskog rukovodstva se traži da pokaže bolje rezultate u raspodjeli poslova.

"Dokumentom se predviđa razrada mehanizama u vezi sa zapošljavanjem, intervjuisanjem, mentorstvom i uvođenjem novih službenika u posao. To podrazumijeva i praćenje potreba za zapošljavanjem i izmjenama organizacione strukture i eventualnu reviziju Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji službe Skupštine", navodi se u dokumentu.

U strategiji se ističe da zaposleni moraju biti svjesni nedostataka u radu, tako što će analizirati izvještaje o napretku Evropske komisije, posebno dio koji se odnosi na parlament.

Bonus video: