Maurer: Neće se moći u EU bez slobodnih medija

Zbog toga što omogućavaju komunikaciju i informišu o različitim temama, mediji i civilno društvo imaju važnu ulogu u procesu integracija
85 pregleda 0 komentar(a)
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.03.2011. 13:15h

Mediji, nevladine organizacije, i medijska sloboda moraju biti bolje razvijeni, a saradnja Vlade sa civilnim društvom mora biti na nivou, poručio je Leopold Maurer, šef delegacije Evropske unije u Podgorici.

“Zbog toga što omogućavaju komunikaciju i informišu o različitim temama, mediji i civilno društvo imaju važnu ulogu u procesu integracija”, rekao je on u Danilovgradu, na seminaru o ulozi civilnog društva i medija u procesu evropskih integracija.

Tranzicija ka demokratiji i evropskoj porodici naroda nezamisliva je bez slobodnih medija

“Tranzicija ka demokratiji i evropskoj porodici naroda nezamisliva je bez slobodnih medija”.

“Komunikacija je posebno važna. Mediji u malim državama kao što je Crna Gora imaju bitnu ulogu u uticaju na razvoj civilnog društva, što je prepoznao Oli Ren koji je već tada, tokom svog mandata tražio da se povećaju sredstva koja se izdvajaju za NVO i medije, kao što je i praksa u razvijenim demokratskim društvima. Crna Gora se približava procesima integracija i saradnja vlasti sa civilnim društvom mora biti intezivirana”, istakao je Maurer.

Što ste bliže Evropi, sloboda medija dobija na značaju

Njegov kolega iz sjedišta Evropske komisije u Briselu Andris Kesteris poručio je da što se zemlja više približava EU, to više na značaju dobija sloboda medija i aktivno

EU je naročito zainteresovana za slučajeve klevete koji su u toku pred sudovima zbog čega je neophodno uspostavljanje novinarskog samoregulativnog tijela, jer što više novinari budu u mogućnosti da vode računa o svom djelovaju biće manje mjesta za sudske procese

“EU je naročito zainteresovana za slučajeve klevete koji su u toku pred sudovima zbog čega je neophodno uspostavljanje novinarskog samoregulativnog tijela, jer što više novinari budu u mogućnosti da vode računa o svom djelovaju biće manje mjesta za sudske procese. Uspostavljanje NST-a inače je jedno od hitnih pitanja koje je pred Crnom Gorom, na taj način postići će se i kvalitetnije i odgovornije izvještavanje", ocijenio je Kesteris.

Ljupka Kovačević, aktivistkinja civilnog društva, imala je konkretno pitanje: “Kako da sarađujemo sa ovim ljudima, koji dođu na pet minuta, održe govor i odu", rekla je ona, aludiarjući na predstavnika Vlade i EU koji su odmah nakon svog izlaganja napustili salu Regionalne škole za javnu administraciju (ReSPA), gdje se održava seminar.

Bonus video: