Morison: Promjene moguće samo ako dođe do rascjepa u DPS-u

Đukanović je najharizmatičniji, najpragmatičniji, najtvrdoglaviji, (politički) najinteligentniji i najnemilosrdniji političar...
52 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2011. 08:00h

Britanski istoričar, dr Kenet Morison ocijenio je da je bivšeg šefa tajne policije Duška Markovića Milo Đukanović u Vladu uveo kako bi disciplinovao partijske kolege, “koji mogu biti skloni da traže moć”.

U opširnoj analizi o stanju u Crnoj Gori povodom pet godina nakon nezavisnosti, koju objavljuje prestižni fakultet London School of Economics, Morison konstatuje i da je DPS uspostavila kontrolu nad državnim instrumentima i da su političke promjene moguće jedno ukoliko dođe do “rascjepa i značajnog prebjega” unutar vladajuće stranke.

Najveći dio teksta, on je, međutim, posvetio “fenomenu Đukanovića”, za koga, između ostalog, tvrdi da je najdominantniji političar u državi, čije kvalitete priznaju i oni kritičari koji ga preziru.

“Crna Gora drži nezavidan rekord kao jedina država u Jugoistočnoj Evropi kojom je vladala, bez prekida, jedna stranka (mada sa unutrašnjim promjenama) od prvih demokratskih izbora 1990. U izvjesnoj mjeri, stranka je država, a DPS je uspostavila kontrolu nad njenim instrumentima, što im daje značajnu prednost nad opozicijom... Pokroviteljstvo onih koji su na vlasti je od ključnog značaja za zapošljavanje (posebno onih koji rade u javnom sektoru) i socijalni napredak”, piše Morison.

Đukanović je, prema njegovom mišljenju, najharizmatičniji, najpragmatičniji, najtvrdoglaviji, (politički) najinteligentniji i najnemilosrdniji političar koji se u Crnoj Gori, sigurno, pojavio u posljednjih nekoliko decenija.

Morison dodaje da se “fenomen Đukanovića”, u nekoj mjeri, može razumjeti i kroz način na koji ga njegovi zemljaci percipiraju: “Čak su i njegovi najsnažniji kritičari priznali da posjeduje kvalitete (hrabrost, snaga, nemilosrdnost, šarm, fizičko prisustvo) koji su visoko cijenjeni u crnogorskom društvu”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: