CNZ o Strategiji Vlade Srbije: Izbrisali termin, sadržaj ostao isti

Ukoliko bi crnogorska država ostala nijema na sve te “velikosrpske zvanične podvale", ta činjenica bi se u nekom momentu mogla iskoristiti kao argument protiv postojanja nje same
0 komentar(a)
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2011. 19:05h

Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda ocijenila je da je iz Startegije Vlade Srbije o očuvanju i jačanju odnosa matične države i Srba u regionu izbrisan samo termin, dok je sadržaj ostao isti.

Vlada Srbije izmijenila je Strategiju tako da u tom dokumentu više nema odredbe da Srbi u Crnoj Gori treba da budu konstitutivan narod.

“Vlada Srbije je sporni iskaz o konstitutivnosti izbrisala, a ostao je tekst gdje se ona obavezuje da “obezbijedi srpskom narodu ravnopravnost i pravednu zastupljenost u državnim ustanovama, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi“ u Crnoj Gori. U tome se, zapravo i sastoji “konstitutivnost srpskog naroda”. Brisan je samo termin, a sadržaj je ostao nepromijenjen”, kazao je predsjednik CNZ Mihajlo Terzić.

Vlada Crne Gore, takođe ne bi smjela prećutati aktuelne tekstove u srpskim enciklopedijama i školskim udžbenicima u kojima se otvoreno tvrdi da je Crna Gora srpska teritorija, a Crnogorci dio srpskog naroda

“Vlada Crne Gore, takođe ne bi smjela prećutati aktuelne tekstove u srpskim enciklopedijama i školskim udžbenicima u kojima se otvoreno tvrdi da je Crna Gora srpska teritorija, a Crnogorci dio srpskog naroda. To su važna državna dokumenta na koja crnogorska država mora reagovati”, istakao je Terzić.

Ukoliko bi crnogorska država ostala nijema na sve te “velikosrpske zvanične podvale”, dodao je on, ta činjenica bi se u nekom momentu mogla iskoristiti kao argument protiv postojanja nje same.

“CNZ podržava korektnu saradnju između crnogorske i srpske nacije, ali smo uvjereni da je potrebno, sa najvećeg nivoa države, uvijek u pravo vrijeme reagovati na sve pokušaje oživljavanja retorike i prakse velikosrpske hegemonije nad Crnom Gorom”, naveo je Terzić.

Bonus video: