Kalezić: LGBTIQ osobe od predsjedničkih kandidata očekuju jasnu podršku

On je ocijenio da Vujanović nije iskoristio priliku da u svojoj podršci ljudskim pravima LGBTIQ osoba bude proaktivniji pa je njegova podrška u smislu pojavljivanja na Povorkama ponosa i ostalim značajnim događajima važnim za LGBTIQ zajednicu izostala
72 pregleda 12 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2018. 11:13h

LGBTIQ osobe od predsjedničkih kandidata očekuju jasnu podršku njihovim pravima, a od novog predsjednika da učestvuje na šestoj Povorki ponosa koja će biti održana ove godine, rekao je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić.

On je kazao da od svih predsjedničkih kandidata očekuju jasne i nedvosmislene poruke podrške ljudskim pravima LGBTQ osoba u Crnoj Gori.

"Ćutanje, uzdržane ili negativne poruke, ukoliko ih bude, mogu značiti isključivo i samo da u izbornoj trci imamo predsjedničke kandidate koji su spremni da kalkulišu sa ljudskim pravima svih ljudi u Crnoj Gori, a to ne može biti dobro ni za koga osim za njihove političke interese“, kazao je Kalezić agenciji MINA.

On je rekao da je dužnost predsjednika da predstavlja sve građanke i građane i društvene grupe prema kojima se mora ophoditi na poštujući način i jednako se zalagati za sve bez obzira na bilo koje njihovo lično svojstvo.

"Uzevši to u obzir, od svih kandidata očekujemo da pokažu da su, spremnošću da na jednak način štite ljudska prava svih, uključujući LGBTIQ osobe, dostojni obavljanja funkcije za koju se kandiduju i za koju traže podršku od glasačkog tijela“, rekao je Kalezić.

Na pitanje kako su zadovoljni odnosom dosadasnjeg predsjednika Filipa Vujanovica prema polozaju LGBTQ osoba i šta očekuju od novog predsjednika, Kalezić je rekao da je Vujanović je tokom organizacije prvog i drugog Montenegro prajda primio članove organizacionog Odbora i predstavnike organizacije Kvir Montenegro, dao svoju javnu podršku.

"Vujanović je u tim vremenima pojačanog društvenog otpora prema ljudskim pravima LGBTIQ osoba dao pozitivan doprinos umanjenju društvenog otpora i mirnom održavanju ovog najvećeg centralnog događaja koji podiže vidljivost LGBTIQ osoba, što je jako pohvalno. Od novog predsjednika očekujemo da takvu praksu nastavi ali ne i samo da je nastavi“, kazao je Kalzić.

On je ocijenio da Vujanović nije iskoristio priliku da u svojoj podršci ljudskim pravima LGBTIQ osoba bude proaktivniji pa je njegova podrška u smislu pojavljivanja na Povorkama ponosa i ostalim značajnim događajima važnim za LGBTIQ zajednicu izostala.

"Od budućeg predsjednika očekujemo da napravi korak dalje u odnosu na prethodnog, i javnom, snažnom, direktnom i proaktivnom podrškom značajno doprinese postizanju društvene jednakosti za LGBTIQ osobe na sve načine, posebno učešćem na šestom Montenegro Prajdu koji će biti održan ove godine“, kazao je Kalezić.

On je rekao da zbog straha od gubitka birčakog tijela, do sad ni u jednoj izbornoj kampanji nijedna politička partija ili koalicija nije u svojim programima govorila o pravima LGBT osoba.

Kalezić je kazao da je činjenica da je do sada samo Liberalna partija imala hrabrosti da se suoči sa tim.

"S tim što ova partija ima sigurnu poziciju u okviru koalicije čiji je dio a sa druge strane osjećase obaveznom da podržava i promoviše ljudska prava LGBTIQ osoba u odnosu na svoje obaveze koje proizilaze iz internacionalne čiji je dio“, ocijenio je Kalezić.

On je kazao da što je biračko tijelo neke političke partije konzervativnije to je veći strah vodećih struktura te partije od svih liberalnijih i naprednijih pogleda na društvo i ljudska prava, pa je tako i u odnosu na prava LGBTIQ osoba.

"Istraživanja o stavovima glasačkog tijela u odnosu na primarne motive zbog kojih se glasači opredjeljuju za određenu političku partiju pokazala su da se oni tiču skoro u potpunosti ekonomskih razloga, i da podrška ljudskim pravima LGBTIQ osoba nije ni u jednom trenutku uticala na pad popularnosti nekog političara niti ugrozila glasačko tijelo političkih partija“, rekao je Kalezić.

On je kazao da to pokazuje da je strah neosnovani baziran na pretpostavkama.

Kalezić smatra da će spremnost da aktivno rade i zalažu se za uspostavljanje prakse poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda LGBTIQ osoba, u skladu sa savremenim demokratskim principima razvijenih društava, osoba koje su kandidovane za funkciju predsjednika u mnogome imati pozitivan uticaj na uspostavljanje vladavine prava koja je u značajnom fokusu na putu evropskih integracija Crne Gore.

"Neodvojivi dio savremenog koncepta ljudskih prava i odlika demokratskih društava su prava LGBTIQ osoba, te bi direktna i nedvosmislena podrška značajno doprinijela i demokratizaciji Crne Gore“, rekao je Kalezić.

On je kazao da je za LGBTIQ osobe takva podrška od ogromnog značaja po svakodnevni život jer je njen direktan i dokazan rezultat pad nivoa nasilja, diskriminacije i ostalih incidenata kao i značajan porast prihvatanja od strane društva, te pad negativnih predrasuda i stereotipa.

"U duhu tradicije i istorije našeg naroda je da pomažemo onima kojima pomoć treba, a LGBTIQ zajednici je više nego potrebna, tako da od svih kandidata/kinja očekujemo i da postupaju u skladu sa osnovnim vrijednostima našeg naroda i iskoriste uticaj koji imaju i pomognu da LGBTIQ osobe u Crnoj Gori žive živote dostojne čovjeka“, zaključio je Kalezić.

Bonus video: