NOVA: Vlada Srbije pogriješila što je izmjenila strategiju

Prema riječima portparola NOVE Jovana Vučurovića, ideja konstitutivnosti je ideja srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je samo konstatovala Vlada Srbije.
0 komentar(a)
Vučurović, Foto: Arhiva Vijesti
Vučurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.03.2011. 13:46h

Vlada Srbije pogriješila je što je u Strategiji o očuvanju i jačanju odnosa matične države sa dijasporom i Srbima u regionu odustala od odredbe da Srbi u Crnoj Gori treba da budu konstitutivni narod, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).Ministarstvo unutrašnjih poslova i evropskih integracija uručilo srpskom ambasadoru u Podgorici Zoranu Lutovcu zvaničan stav i oštar protest crnogorske Vlade povodom Strategije Vlade Srbije, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.Prema riječima portparola NOVE Jovana Vučurovića, ideja konstitutivnosti je ideja srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je samo konstatovala Vlada Srbije. “Greška je ako je na bilo kojoj srpskoj adresi prihvaćen koncept Vlade Crne Gore, personalno Mila Đukanovića, o tome da Srbe treba upakovati u okvir nacionalne manjine i proglasiti ih strancima u svojoj kući”, rekao je Vučurović agenciji MINA.

NOVA će nastaviti borbu

NOVA će, kako je kazao, nastaviti borbu za konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, jer je to jedan od njenih političkih ciljeva. “Mi nijesmo manjina u Crnoj Gori, niti ćemo pristati na politiku koju nameće Vlada Crne Gore, pokušavajući da nas pretvori u manjinu. Vlada Srbije je u svojoj Strategiji zapisala da Srbi treba da budu konstitutivni narod i u suštini samo ispoštovala ono što smo mi proklamovali i trudili da bude uvršteno u Ustav Crne Gore, prije bilo kakve strategije”, kazao je Vučurović.On je rekao da je u programu NOVE, jedine srpske parlamentarne stranke u Crnoj Gori, zapisano da se ta partija bori za konstitutivnost srpskog naroda i da od tih ciljeva neće odustati, nezavisno od toga šta će se pisati ili brisati u pojedinim strategijama.„Nikada nećemo pristati da budemo manjina, a za tu našu borbu imamo podršku svih crnogorskih Srba“, poručio je Vučurović. Prema njegovim riječima, nekadašnja Crna Gora je bila srpska država i svi njeni građani su nacionalno bili Srbi.„Danas, mi njihovi potomci nećemo dozvoliti da budemo stranci u sosptvenoj kući. Naša matična država je Crna Gora, a Srbija je matica svih Srba, i zbog toga što je Crna Gora naša matična država mi od nje tražimo da Srbi budu konstitutvni narod, a Srbija je ustavom definisana kao matica svih Srba“, objasnio je on.Vučurović je kazao da bi NOVA, da je mogla značajnije da utiče na Ustav Crne Gore, zalagala da u tom ustavu piše da Crna Gora treba da vodi računa o Srbima i Crnogorcima koji žive izvan Crne Gore.

Bonus video: