Krivokapić vratio na doradu zakon o zaštitniku bez znanja parlamneta

Ombudsman je kazao da zakon, koji je ušao u skupštinsku proceduru, sada ne može da se mijenja, te da se tako krši skupštinski poslovnik.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 20:18h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić vratio je Vladi na doradu Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, iako je taj akt već bio u skupštinskoj proceduri, a poslanici ga na jednom od ranijih plenuma gotovo jednoglasno podržali.

O ovom činu šefa parlamenta ništa se ne bi znalo da zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković nije na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode saopštio da je ”u saznanju da Vlada krši Poslovnik Skupštine i opet radi na Zakonu o zaštitniku”.

Ni poslanici, ili makar članovi Odbora za ljudska prava i slobode, nisu ništa znali o vraćanju zakona iz skupštinske procedure, iako su posljednja dva mjeseca u nekoliko navrata apelovali na Krivokapića da akt, za koji smatraju da je jedan od boljih crnogorskih propisa, što prije stavi na dnevni red.

Ombudsman je kazao da zakon, koji je ušao u skupštinsku proceduru, sada ne može da se mijenja, te da se tako krši skupštinski poslovnik.

“Molim vas da obratite pažnju, ovo naprosto nije u redu. Sad više ne znam koji tekst je u pitanju i treba li da se radi iz početka”, kazao je Baković.

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša potvrdio je da je zakon povučen iz skupštinske procedure na inicijativu Krivokapića da bi se “utanačio svaki dio teksta”.

“Očekujemo da će naredne sedmice biti predstavljen na sjednici Vlade. A trudiću se da taj tekst bude ponovo u skupštinskoj proceduri i to po hitnom postupku”, kazao je Dinoša.

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović kazao je da je informacija koju je saopštio Baković skandalozna, ocjenjujući da zakonu nije potrebna dorada.

“Ne znam što se to još mijenja da bi bio bolji. Imam utisak da se mijenja da ne bi bio dobar”, kazao je Pavlović.

Bonus video: